Menu
Komunita

Jak v zimě pečovat o psí zdraví

V zimním období bychom měli u pejsků věnovat zvýšenou pozornost nejen tlapkám, ale také srsti a krmení. Zejména tehdy, pobývá-li pes venku. Pokud má pes boudu, je dobré myslet na její zateplení.

Krmení psa v zimě

Na termoregulaci je potřeba velké množství energie, proto by měla být strava kvalitní a s vyšším obsahem tuků. Nesmíme zapomínat ani na stálý přísun čisté vody, což bývá v zimním období náročnější než v létě. Pokud jsou teploty pod bodem mrazu, je třeba dávat pozor, aby voda nezamrzala, a pravidelně ji tedy kontrolovat a měnit. Pokud však máme pejska v bytě, dávky krmení je vhodné naopak snížit, protože přes zimu je jeho výdej energie nižší.

Péče o srst psa v zimě

Chováme-li psa v bytě či domě, měli bychom po návratu z procházek věnovat pozornost i jeho srsti. Srst je rozhodně potřeba osušit stejně tak jako tlapky.

Psí oblečky nejsou jen módním doplňkem

Pro procházky jsou vhodné zimní oblečky pro psy, které dnes již seženeme pro všechny velikosti a rasy. Nejedná se jen o módní doplněk, jak to stále ještě mnoho chovatelů chápe, ale je to velice praktická záležitost právě v nepříznivém počasí. Srst je tím chráněna před vlhkem, a tak nehrozí, že si domů přineseme „sněhuláka“. Ne všechny pejsky těší chodit v zimě ven a klepou se tam zimou, takže věřte, že v teplém overalu jim bude příjemněji. Obleček po návratu oschne během několika minut, kdežto promáčená srst za několik hodin. Takto jen otřeme tlapky a ušetříme si i práci s úklidem.

Pejska po koupání důkladně osušte

Nevyhneme-li se v zimě koupání psa, musíme vždy zajistit dokonalé osušení srsti a pejsek by měl pobýt nějakou dobu doma, než kompletně proschne i podsada. Pes s vlhkou srstí nesmí být umístěn v kotci.

Zazimování boudy

Pokud je v zimě pro vašeho psa úkrytem bouda, měli byste věnovat pozornost jejímu zateplení. Jako materiál můžeme použít slámu, v které si pes udělá pelech, což mu umožní lépe udržovat svou tělesnou teplotu. Podestýlku je podle opotřebení nutné měnit. Pelech mu můžeme také koupit, nicméně musí být z takového materiálu, který nebude zadržovat vlhkost.

Důležité je taktéž zazimování vstupu do boudy, aby do ní nefoukal chladný vzduch. K tomuto účelu můžeme koupit vchodovou clonu, případně je místo toho možné využít např. deku, kterou připevníme na vchod.

Pozor na extrémní mrazy

Při silných mrazech pod 20°C zvažte umístění psa do mírně teplejšího prostředí. Neznamená to, že jej vezmeme do obývacího pokoje. Většinou to pejsek nebude dobře snášet. Lépe mu bude třeba v chodbě, kde je teplota podstatně nižší, ale ne extrémní.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (4) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Lucka Navrátilová:
Dobrý den, prosím jaký používáte šampon pro psa?
Tomas Popkorny:
Já používám šampon pro hustou srst Vetericyn, jsou to velice kvalitní šampo...
Lucka Navrátilová:
A kde se prosím prodává?
Tomas Popkorny:
Podívejte se na vetericyn-eshop, tam ho mají stojí kolem pětistovky a za dv...

Mohlo by vás zajímat