Menu
Komunita

Bouda pro psa – jak vybrat, aby se váš pes cítil dobře

Pes trvale bydlící venku potřebuje kvalitní a správně umístěnou boudu. Psí boudu si majitel může vyrobit svépomocí nebo objednat u odborné firmy.  Pro šťastný život však pes potřebuje především častý kontakt s majitelem.

Pokud se rozhodnete pořídit psovi vlastní nemovitost, psí boudu, pro spokojené bydlení je potřeba dodržet několik hlavních zásad:

Jaká plemena jsou vhodná do boudy pro psa

Pokud máte již dopředu jasno, že psa nechcete do domu, ale ven na zahradu, věnujte zvýšenou pozornost volbě plemene. Některá plemena nejsou použitelná pro celoroční ubytování venku.

Mnoho lidí se drží zažitého mýtu, že malý pes patří do bytu a velký na zahradu. Ale i menší kvalitně osrstěný pes může žít spokojeně venku. Naopak některá plemena velkých psů jsou pro celoroční pobyt venku zcela nevhodná.

Jako příklad plemen nevhodných pro venkovní chov v boudě lze uvést plemena ridgeback nebo brazilská fila. Ve své domovině by pro ně pobyt venku zřejmě nebyl problém, ale v našich klimatických podmínkách nejsou pro život venku uzpůsobena, zejména v zimních měsících.

 

Z jakého materiálu je bouda nejlepší?

Nejběžnějším materiálem pro stavbu psí boudy je dřevo, doplněné o zateplení polystyrenem. Dřevo je materiál odolný a léty osvědčený. Pokud dojde k poškození dřevěné boudy, je to zpravidla z důvodu okousání a rozebírání jejím obyvatelem. Pokud si však pes svého obydlí váží a nelikviduje ho, často se v kvalitní boudě vystřídá několik generací psů.

Čím dál častěji se objevují boudy plastové. Vyrábějí se v různých tvarech i barvách nebo jako napodobeniny dřeva. Plastová bouda je zajímavá z hlediska odolnosti proti dešti i okusu, také se snadno udržuje a čistí. Přes všechny výhody je však plast umělý materiál a své příznivce teprve hledá. Velké množství majitelů tíhne spíše ke klasické dřevěné boudě.

Kde psí boudu umístit

Boudu na zahradě rodinného domu je potřeba umístit tak, aby pes v ní bydlící nebyl vystaven přímému slunečnímu žáru ani nadměrnému průvanu. Z hlediska umístění v terénu je vhodné zajistit psovi výhled na hlavní bránu, co největší část zahrady a zároveň na vstupní dveře domu. Pes tak získá dokonalý přehled o dění na domácím území.

Psí boudu se doporučuje umístit do zastřešeného kotce, který ji chrání před povětrnostními vlivy. Volně stojící boudu je potřeba natřít speciálním ochranným nátěrem, a tím výrazně prodloužit její životnost.

Osvědčenou úpravou pro ochranu volně stojící boudy je rovněž její zvýšené umístění na vhodném podkladu, nikoliv rovnou na zemi, čímž se zabrání nadměrnému vlhnutí dřeva ve spodní části boudy.

Velikost boudy musí odpovídat psovi

Psí bouda musí svými rozměry odpovídat velikosti chlupatého obyvatele. Měla by být natolik prostorná, aby se v ní pes pohodlně postavil, otočil a ležel natažený. Nadměrně velká bouda je nevýhodná zejména v zimě, kdy pes vydá zbytečně moc energie na její zahřátí.

Pro stanovení správné velikosti boudy existují doporučené rozměry pro různé velikosti psů. Majitel si tedy může snadno ověřit požadovaný rozměr třeba s pomocí internetu.

Čím boudu pro psa vybavit

Pro snadnou údržbu a hygienu boudy je velmi vhodné vybavit boudu odklápěcí střechou. Majitel si tak zajistí pohodlný přístup do celého prostoru boudy a výrazně si  zpříjemní úklid.

Pro choulostivější psy se vyplatí pořídit do boudy elektrické vytápění, které psovi pomáhá udržet správnou teplotu i v tuhých mrazech. Zde je však třeba věnovat zvýšenou pozornost kvalitní instalaci vytápění. V případě psa se sklony ke kousání a likvidaci je třeba zajistit, aby nekousal elektrické kabely.

Vhodným doplňkem psí boudy je rovněž závěs na vchod, který psovi poskytuje ochranu proti větru a zajišťuje možnost úkrytu. Někteří psi však mají sklony závěs opakovaně strhávat a používat na hraní. Pokud pes závěs pravidelně odstraňuje, dá se pořídit odolný plastový. Pokud i platový závěs pes odstraní a rozcupuje, nezbývá než psí názor respektovat a závěs mu nenutit.

Koupit boudu nebo si ji vyrobit?

Zručný kutil si dokáže boudu vyrobit sám, buď podle vlastního návrhu, nebo může zapátrat na internetu či se inspirovat u známých.

Určitým kompromisem mezi vlastní výrobou a zakoupením hotové boudy je pořízení boudy v hobbymarketu. Majitel si může zakoupit jednotlivé díly boudy, které si doma podle návodu smontuje a doupraví. Při správném výběru tak získá profesionálně zpracovanou boudu a ještě ho bude hřát pocit, že se na její výrobě vlastnoručně podílel.

Pokud si majitel na výrobu netroufá, může si boudu objednat buď u truhláře, nebo využít možnosti zakoupit hotovou boudu od výrobce, který se na boudy specializuje. V současné době již není problém objednat si boudu přes internet a nechat si ji přivézt a umístit přímo na zvolené místo na zahradě. Psí bouda na klíč je cenově poněkud dražší proti stavbě boudy svépomocí z vlastního materiálu, ale je to řešení pohodlné a rychlé pro majitele bez kutilských sklonů a vybavení.

Ohledně vzhledu je majitel zpravidla vázán jen svou zručností nebo finančními možnostmi. Vyrábí se boudy v klasickém vzhledu, nebo dokonce kopie nemovitosti majitele. Jediným omezením je požadavek, aby bouda zapadla do celkové architektury dané lokality, zejména v chráněných oblastech.

Nezapomínejte na kontakt psa s majitelem

Pokud psovi poskytnete dokonale vybavenou a správně umístěnou boudu, dopřejete mu dobré zázemí. Ani ta nejlepší bouda a největší zahrada však psovi nenahradí kontakt s majitelem a s rodinou.

Pokud je pes trvale venku bez přístupu do domu, o to více času je potřeba mu věnovat při procházkách, hraní a výcviku. Přesto by měl majitel zvážit, zda alespoň občas nepozvat psa do domu a neumožnit mu poznat pravý domácí život.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (1) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Manina8:
Ale tak dost jsme vybírali, ale stejně nejlepší jsou takové ty klasické dře...

Mohlo by vás zajímat