Menu
Komunita

Krytí feny

Víte, kdy je ideální věk pro krytí feny? Kdy je při hárání ideální doba pro krytí? Pravděpodobnost zabřeznutí lze i zvýšit, zjistěte jak.

Který věk je z hlediska krytí feny ideální?

Za ideální se nepovažuje ani tak konkrétní věk, jako spíše druhá až třetí říje. Druhá říje bývá u různých plemen v různém věku – u malých plemen dříve (průměrně v jeden a půl roce), u velkých plemen později (průměrně ve dvou letech). V této době je fena mladá, zdravá, pohlavně i tělesně dospělá a je u ní vysoká pravděpodobnost oplodnění a bezproblémového porodu.

Fena samozřejmě může úspěšně zabřeznout i později, nicméně pokud plánujeme u feny pouze jeden vrh za život, pak je ideální druhá nebo třetí říje.

Kdy je při hárání ideální doba pro krytí?

U většiny fen je ideální doba krýt mezi dvanáctým a čtrnáctým dnem po počátku krvavého výtoku. U malé části fen může být ideální doba nakrytí o něco dříve, u jiných později (až do 3 týdnů po začátku krvavého výtoku).

Lze nějak zvýšit pravděpodobnost zabřeznutí?

Ano. Krycí pes musí být především zdravý a ideálně také zkušený (již kryl a ví, jak na to). Také fena musí být zdravá a její krytí musí být v rámci období hárání správně načasováno. Fena je lákavá pro psy dlouho před a dlouho po ideální chvíli pro nakrytí a v této době psy sice přitahuje, ale odmítá je. Teprve okolo třináctého dne po začátku krvavého výtoku je svolná k páření.

Pokud máme možnost, zajištění opětovných krytí výrazně zvyšuje pravděpodobnost zabřeznutí. Mezi jednotlivými krytími doporučují různí odborníci různé časy, nicméně vždy dodržujeme minimálně jednodenní interval. V těchto případech není od věci krýt až do doby, kdy fena začne psa odmítat (tedy 2-4 krytí v intervalu 1-2 dny).

Dobré je, když se pes a fena znají déle

Pár (fena a pes) by se v optimálním případě měli znát. Je proto vhodné je několik dní až týdnů předem seznámit, tj. jít s nimi společně na procházku, nechat je si hrát a strávit s nimi společný čas. I mezi psy totiž může být averze, nesympatie a nedůvěra, což se bohužel často zjistí až v den krytí.  

kryti feny

Lze ideální krytí načasovat?

Ano. Zvláště když nemáme možnost chodit za psem opakovaně nebo fenu u psa několik dní ponechat a musíme se spolehnout na jedno krytí, je načasování důležitým předpokladem k úspěchu. Existují dvě metody časování krytí, přičemž je možné používat každou zvlášť nebo v kombinaci.

První metodou je poševní výtěr a sledování změn charakteru poševních buněk pod mikroskopem. S prvním výtěrem se začíná okolo 10. dne po začátku krvavého výtoku a pak se podle potřeby opakuje.

Druhá metoda časování spočívá v odběru krve a stanovení hladiny progesteronu. Jeho koncentrace krvi totiž s příchodem vhodné doby nakrytí narůstá. Při jeho určité hladině je doba pro nakrytí ideální. Odběr krve je v některých případech nutné opakovat. Proto není od věci obě metody zkombinovat, tj. poševními výtěry s k vhodnému času „přiblížit“ a stanovením progesteronu ho pak přesně specifikovat.   

Cestuje pes za fenou nebo fena za psem, a proč?

Platí pravidlo, že za účelem krytí fena vždy cestuje za psem. Je to z toho důvodu, že „aktivní“ roli v procesu krytí na sebe bere pes. Ten musí být ve známém prostředí a musí být odpočatý a vyrovnaný. Když se krytí nepovede a pes ejakuluje mimo fenu, je nejlepším řešením návštěvu ukončit a přijít zase za 24 až 48 hodin, až je pes opět „fit“ a dávka spermatu dostatečná pro úspěšné oplodnění.

Existují nějaké umělé formy oplození u psů?

Přestože není reprodukce psů tak vědecky rozvinutá jako u lidí, existují dnes již poměrně pokročilé metody vyšetřování a pomoci pro zdárnou reprodukci. Běžně se vyšetřuje ejakulát psů, aby se zjistilo, zda na vině nezdaru není krycí pes. Existuje i spermabanka. V případech, kdy z nějakých důvodů nelze dva konkrétní jedince dát dohromady přirozenou cestou, odebere veterinární lékař psovi sperma a sondou ho pak zavede feně do pochvy (tzv. inseminace). Tato metoda není ale tak úspěšná jako standardní nakrytí feny psem.

Martin Grym

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat