Menu
Komunita

Cukrovka u psa

Cukrovka může trápit nejen lidi, ale také vašeho psa. Nejčastěji objevuje u psů starších 8 let a mnohem častěji u fenek. Ve velké míře postihuje skotské teriéry, jezevčíky a miniaturní pudly. Víte, jak cukrovku u psa léčit?

Co způsobuje cukrovku u psa?

Curovka psa bývá způsobena špatnou funkcí slinivky břišní (pankreasu), která zodpovídá za regulaci hladiny glukózy v krvi a nachází se vedle žaludku u horního traktu tenkého střeva.

Cukrovka se nejčastěji objevuje u psů starších 8 let a mnohem častěji u fenek. Ve velké míře postihuje skotské teriéry, jezevčíky a miniaturní pudly. Cukrovku řadíme mezi dědičné choroby. Může se také vyskytnout v důsledku obezity nebo při užívání některých léčiv (např. kortikoidy).

Predispozicí ke vzniku cukrovky může být také Cushingova nemoc, jelikož způsobuje zvýšení hladiny kortikosteroidů v krvi.

Onemocnění cukrovkou se diagnostikuje pomocí testů moči nebo krve.

Příznaky cukrovky u psa

Slinivka břišní produkuje hormon inzulín, jehož nedostatek způsobuje cukrovku. Jelikož v tomto případě není tělo schopné správně zužitkovat karbohydráty jako zdroj energie, vede to k nahromadění jedovatých látek  nazývaných ketony v krvi, ty pak poškozují životně důležité orgány; například játra.

Psi pociťují velký hlad a žízeň, ale i přesto dochází ke ztrátě váhy, protože nejsou schopni potravu správně zužitkovat.

Příznakem může být pach ketonů z dechu, podobný pachu odlakovače na nehty.

Doprovodné problémy cukrovky u psa

Asi 25 % postižených psů cukrovkou trpí šedým zákalem.  Nahromadění jedovatých látek má za příčinu poškození jater. V případě, že psovi s diabetes nepomůžeme, může upadnout do bezvědomí a zemřít.

pes cukrovka jak na cukrovku u psa

Léčba cukrovky u psa

Cukrovka se obvykle velmi účinně reguluje každodenním podáváním inzulínu. Inzulín musí být psovi aplikován pouze injekčně. Dávkování doporučí veterinář. Obecně by měl být podáván postupně se zvyšující se tendencí, aby se snížila hladina glukózy v krvi. Veterinář pravidelně musí provádět kontrolu moči a krve. Později by se dávky inzulinu měly aplikovat v udržujícím množství.

Je potřeba dát pozor na to, aby hladina cukru v krvi nepoklesla příliš , což by mohlo vyvolat hypoglykemický záchvat (příznakemmůže být svalový třes, ataxie až kóma). Každý majitel psa s cukrovkou by u sebe měl mít pro tento případ inzulín nebo hroznový cukr.  Hladinu cukru lze zjistit kontrolou hladiny glukózy v moči.

Pozor: léky na cukrovku používané lidskými pacienty mohou být pro psy jedovaté.

Doporučení při cukrovce u psa

Při pravidelném podávání doporučených dávek inzulinu se psi s cukrovkou mohou od zjištění tohoto onemocnění dožít dalších 4-5 let.A nadále si užívat kvalitního života.

Je potřeba dodržovat doporučené denní dávkování potravy a chodit na vycházky. Potrava by měla obsahovat větší množství rozpustných vláknin, čímž se předejde  většímu kolísání hladiny glukózy v krvi.

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat