Menu
Komunita

Jak poznat, zda je váš pes nemocný? Fyzický stav psa

Psa je potřeba pravidelně prohlížet. Všímavý majitel velmi rychle odhalí na svém psovi příznaky nemoci. Ale příliš mnoho lidí bere svého psa jako součást vybavení domu a nikdy ho pořádně neprohlédne.

Nač se zaměřit při kontrole zdraví psa:

Kontrola uší

Pokud si všimneme, že pes má ucho bolestivé nebo mu z něj vytéká hnis, může to naznačovat infekci nebo zamoření středního ucha. K těmto onemocněním jsou nejvíce náchylní psi s dlouhýma ušima. Prvním příznakem onemocnění může být nepříjemný zápach.

Kontrola očí

Je potřeba všímat si náznaků abnormálního slzení nebo bolestivosti. U velkého množství starších psů dochází díky vzniku šedého zákalu k zamlžení čočky, která je uložená za zornicí. Toto onemocnění se vyvíjí pomalu a v krajním případě může mít za následek oslepnutí.

Čenich

I zde je potřeba si všímat, zda nedochází k abnormálnímu výtoku nebo ke změně teploty. Jestliže má pes růžový nepigmentovaný čenich, můžeme zaznamenat změnu jeho zbarvení – například zblednutí. U některých starších psů dochází k ztvrdnutí a rozpraskání pigmentové kůže čenichu, což je potřeba ošetřit.

Ústní dutina

Kontrolujeme, zda se na jazyku nebo v krku neobjeví bolestivé místo či vřed. Zvláštní pozornost věnujte tomu, zda pes nemá bolestivé dásně, cožmůže způsobovat nahromadění zubního kamene. Hnědé zbarvení zubů jako důsledek jemné akumulace zubního kamene nemusí znamenat nic vážného, pokud to neovlivňuje zdravotní stav dásní. Trvalý zápach z úst (tzv. halitóza) může indikovat zubní problémy nebo jiné onemocnění – například špatnou funkci ledvin, je proto lepší upozornit vašeho veterináře.

Srst

Je zapotřebí si všímat prašivin, odřenin, ztráty chlupů, lupů a špatné kvality kožichu. Kontrolou také zjistíme přítomnost klíšťat a blech (hnid).

jak poznat nemoc u psa

Tělo

Je nutné prozkoumat, zda se na těle nenachází nějaké neobvyklé bulky nebo otoky. Zvláště u fenek je dobré věnovat zvýšenou pozornost kontrole mléčných žláz, u psů pak varlat.

Tlapy

Kontrolujeme drápky, aby nepřerostly. Pozornost věnujeme také kůží pod prsty – zde se může objevit infekce.

Prostor pod ocasem

Díváme se, zda nedochází k otoku řitního otvoru, který zejména u starších psů bývá zapříčiněný benigním nádorem ze žlázového epitelu (tzv. adenom). Může také dojít k ucpání análních váčků (pachové žlázy po obou stranách řitě) a je zapotřebí je vyprázdnit.

Dech

Je potřeba všímat si způsobu dýchání našeho psa. Zejména u straších psů bývají respirační příznaky velmi časté a jejich první příznaky se dají odhalit i u odpočívajícího psa.

Při vážnějších onemocněních hrudníku si při nádechu a výdechu začne pes pomáhat břišními svaly.

Pokud na vašem psím mazlíčkovi naleznete jakékoliv fyzické změny, je potřeba neprodleně vyhledat veterináře.

Autor:
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat