Menu
Komunita

Jak pečovat o březí fenu

Víte, jak poznat, zda je vaše fenka březí a jak se o ni starat tak, aby přivedla na svět zdravá štěňátka? Na začátku této cesty je důležitý výběr vhodných rodičů a úspěšné krytí. Jestli-že máte tuto část za sebou, je na řadě péče o březí fenu.  

Jak poznat březost feny

Není vůbec jednoduché zjistit, zda je fena březí, neboť tělesné změny, jako břicho nabývající na objemu, jsou rozeznatelné až asi po dvou třetinách období březosti, proto je nejlepší obrátit se na veterinárního lékaře.

Jak dlouho je fena březí

Březost feny trvá v průměru 60 až 63 dní. Ve velmi ojedinělých, výjimečných případech dojde k porodu již 51 nebo naopak až 74 dní po oplodnění.

Odchylky od průměrné hodnoty jsou částečně podmíněny příslušností k různým plemenům. Individuální rozdíly březosti se však objevují i v rámci plemen. Například u sibiřského husky trvá březost průměrně 65 dní.

Početné vrhy přicházejí zpravidla na svět dříve než vrhy menší. Delší březost často znamená příchod větších štěňat, a tím také těžší porod.

Březost feny den po dni

Plod je během prvních dní březosti vyživován přes pupeční provazec ze žloutkového váčku, po uplynutí tří týdnů pak z placenty (plodového lůžka). V této době se již utváří hlava, oči a údy. Zhruba v polovině období březosti jsou všechny vnitřní orgány plně vyvinuty. Kostra je oproti tomu úplná až po uplynutí šesti týdnů. Okolo 35. dne březosti se mléčné žlázy a struky feny trochu zvětší a zbarví lehce dorůžova.

Jak zacházet s nastávající psí maminkou?

Když feně asi 35 dní po páření zduří struky, dá ji chovatel u veterinárního lékaře vyšetřit ultrazvukem. Je-li výsledek pozitivní, měly by nyní být poněkud omezeny náročnější aktivity;  především bychom ji neměli nabádat k velkým skokům a lezení.

Denní příděl vysoce hodnotné stravy, obohacené potřebnými vitamíny a minerálními látkami, je nyní zapotřebí zvýšit o deset procent. Ale ne dříve! Zvětšování množství potravy ihned po oplodnění by vedlo k přetučnění a potížím při porodu.

Obzvlášť důležitý je nyní tělesný kontakt a chvilky strávené mazlením. Tím se zvětšuje důvěra, a fena tak ani při porodu nebude vůči chovateli agresivní.

Autor:
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat