Menu
Komunita

Antiparazitika pro psy

Antiparazitika přináší možnost ochrany našich psů před vnějšími parazity. Antiparazitika jsou látky, které zvířata zbavují parazitů a chrání je před nimi po určitou dobu, jsou tedy prevencí i akutní pomocí při napadení.

Na trhu je k dostání široká škála antiparazitik a tak si každý může vybrat přípravek, který mu bude vyhovovat. Nejčastěji používanými antiparazitiky jsou spreje, spot – ony, obojky, šampóny. Rozdíly mezi antiparazitiky jsou hlavně v cílové skupině zvířat, jejich hmotnosti, délce účinnosti přípravku.

Antiparazitika používáme podle potřeby případně celou sezónu, hodně záleží na přípravku, který zvolíme. Můžeme se také vydat cestou přírodních antiparazitik nebo přípravků na přírodní bázi.

Ekto vs. Endoparazitika

Pro začátek bychom si ale měli říct, že parazité se dělí na ekto-  a endoparazity. Přípravky používané proti endopazazitům se nazývají antihelmintika. V tomto článku se budeme zabývat přípravky, které našeho psa chrání před parazity vnějšími, tedy ektoparazity.

Spreje a šampony s antiparazitním účinkem

Antiparazitní spreje a šampony jsou relativně levným, bohužel z mé zkušenosti ne moc účinným přípravkem. Určitě bych je použila v rámci řešení akutního napadení psa blechami jako první pomoc. V takovém případě je důležité myslet nejen na zvíře, ale i na jeho prostědí, kde žije, tedy jeho pelíšek, koberce v bytě, prostě všechno, kde by se blešky mohly skrývat.

Spot - ony

Antiparazitika ve formě spot – onů (pipet) jsou účinnější, ale dražší. Preventivní aplikace by měla být pravidelná, po celou sezónu, tedy od března (někdy i února) až do listopadu. Aplikaci spot on přípravků je nezbytné provádět pravidelně 1x měsíčně od únoru až do listopadu. Obecně platí, že by se spot on neměl aplikovat v době, kdy se pes bude koupat (ideálně ne před koupelí ale až 48 hodin po ní).

Tyto přípravky ve formě tekutiny se aplikují mezi lopatky zvířete. Opět po několika dnech dojde k rozšíření přípravku do kůže zvířete (nikoliv do krevního oběhu). Pipetu je vhodné aplikovat večer a zajistit, aby její obsah neolízalo ani jiné domácí zvíře v domácnosti.

Antiparazitní obojky

Antiparazitní obojky se nasazují v březnu a většinou vydrží jeden po celou sezónu. Cena závisí samozřejmě na výrobci, existují obojky, které jsou levnější a s kratší dobou působnosti, ale i obojky s účinností i 7 měsíců.

Obojky se dělají v různých velikostech a dají se krátit podle potřeby. Obojek by měl být správně nasazený, čistý a po celou dobu nošení by měl být v kontaktu s krkem psa. Mezi obojek a krk, by se vám měli vejít dva prsty. Funkce obojku spočívá v tom, že se účinná látka šíří po celé kůži psa (v lipidové vrstvě kůže, neproniká do krve). V případě, že je obojek špinavý, tak ho omyjte hadříkem namočeným v mýdlové vodě.

Tablety a další

Poměrně čerstvou novinkou jsou žvýkací tablety, obsahující účinnou látku. Existují i přírodní antiparazitika pro psy nebo také obojky na přírodní bázi.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat