Menu
Komunita

Falešná březost u feny

Co je to falešná březost a jak vzniká? Je to nebezpečné? Lze se falešné březosti nějak vyvarovat? Lze ji léčit?

Co je to falešná březost?

Falešná březost (neboli pseudogravidita) je hormonální stav organismu feny, který imituje skutečnou březost. Organismus feny si „myslí“, že je březí, a podle toho se také chová. Zvětší se děloha a tím někdy i břicho, a rozběhne se laktace – feně se zvětší mléčné žlázy a ze struků lze vydojit mléko.

Mění se nějak chování feny při falešné březosti?

Ano a často velmi výrazně. Fena může přestat přijímat potravu, chová se „divně“ – může být neobvykle mazlivá nebo naopak velmi agresivní vůči cizím lidem nebo zvířatům. Může být bázlivá, vyhledávat úkryty, hrabat v pelechu, kňučet, být neklidná nebo vyžadovat neustálou pozornost chovatele.

Jak dlouho trvá falešná březost?

Falešná březost často trvá stejně jako březost skutečná, tedy přibližně dva měsíce. Chovatel ale začne (stejně jako u březosti skutečné) příznaky falešné březosti vnímat později, tedy cca 8. týden po konci hárání, kdy se zvětšuje objem mléčných žláz a začíná laktace.  Samotná laktace pak trvá kratší dobu, většinou 14 dní až 4 týdny, ale někdy i déle.

Je falešná březost pro fenu nebezpečná?

Falešná březost není tak nevinná, jak by se mohla na první pohled zdát. Jde především o signál, že pokud se fena nevykastruje, může mít v budoucnu problémy s reprodukčním aparátem (zánět dělohy). Opakovaná falešná březost a laktace „naprázdno“ velmi často vede k rozvoji nádorů mléčných žláz.  

Je falešná březost častý problém?

Ano, jde u fen o častý problém, který se navíc po každém hárání opakuje a nezřídka začíná již v mladém věku feny.

Lze falešnou březost vyřešit chovatelskými opatřeními?

Částečně ano. Musíme dělat přesný opak toho, co děláme, chceme-li dosáhnout maximální laktace u fen po porodu štěňat. Feně bychom měli omezit příjem potravy, ale i vody. Důležité jsou časté vycházky a obecně vydatný pohyb.  Feně musíme z jejího okolí odebrat všechny hračky, ke kterým se chová jako ke štěňatům (plyšáky, pískací postavičky, apod.), ale také vše, co jí štěňata nahrazuje (mláďata jiných savců, apod.). Falešná březost bývá častá u feny, která je chována s jinými fenami ve společné domácnosti.   

Existuje na falešnou březost nějaký lék?

Ano, na trhu je léčivo, které tlumí aktivitu prolaktinu, tedy hormonu, který se vytváří v mozku a stimuluje mléčnou žlázu k tvorbě mléka.

Existuje nějaké definitivní řešení, jak falešné březosti zabránit?

Definitivním řešením je kastrace feny. Odstranění vaječníků zajistí, že fena se přestane hárat a vykazovat související příznaky (falešná březost, laktace).

Martin Grym

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (1) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Barbora Jansová:
Dobrý den, je možné, aby mohla mít falešnou březost fenka, která je rok po...

Mohlo by vás zajímat