Menu
Komunita

Stříhání drápků u psa

Je nutné stříhat psům drápky? Jak se to dělá? Který nástroj je na krácení drápků nejlepší? Co dělat, když drápek krvácí? Co dělat se zlomeným drápkem?

Je nutné stříhat psům drápky?

U psů, kteří chodí pravidelně na procházku po tvrdém podkladu (dlažba, asfalt, beton) nebývá krácení nutné. Drápy se přirozeně obrušují především těžším psům (střední a velká plemena). Čím lehčí a menší pes, tím větší tendence drápů přerůstat.

Správná přirozená délka drápků by měla být taková, že když pes stojí na rovném podkladu (např. na podlaze doma), měly by být drápky 2 a více mm nad rovinou podlahy. Pokud se drápy dotýkají podlahy nebo dokonce vyvracejí tlapku dozadu, je čas je zkrátit.   

Drápy na prvních prstech hrudních končetin (palcích) se samozřejmě přirozeně neobrušují a je vhodné je občas zkrátit.  

Jak se psům krátí drápky?

Na trhu existuje velké množství různých typů nůžek a kleští na krácení psích drápků. Občas bývá obtížné rozhodnout, kam až drápek zkrátit. Situace je komplikovaná především u černých drápů. Ne všechny drápy se navíc obrušují stejně intenzivně, takže zatímco jeden je značně obroušen, druhý je přerostlý. Je vhodné si uvědomit, že psi chodí především po prostředních dvou prstech na každé tlapce, což znamená, že na každé noze se podložky sice dotýkají 4 prsty, ale nosné jsou jen ty dva prostřední. Na těch se samozřejmě drápky obrušují více, zatímco na krajních méně. Drápy bývají navíc delší na předních tlapkách, což je také nutné vzít do úvahy.  

U černých drápků je potřeba být opatrný a postupovat po 1-2 mm, nesnažit se dráp zkrátit na jedno zcvaknutí. U světlých drápků, kde je možné se řídit podle viditelné hranice krvení, se doporučuje dráp zkrátit tak, aby od zřetelného konce krvení zbývalo ještě minimálně 3 mm drápu.  

Který nástroj je na krácení drápků psa nejlepší?

Dráp by se při krácení neměl drtit. To může být pro psa bolestivé. Ať už tedy používáme jakýkoli nástroj, měl by být dostatečně ostrý.

Ideální nástrojem jsou gilotinové kleště, které dráp čistě uříznou a nedochází tam k drcení rohoviny. Lze ale s úspěchem použít i klasické kleště, které dráp ucvaknou či ustřihnou. U malých štěňat lze použít i dobře známé kleštičky na nehty určené pro lidi.

jak na stříhání psích drápků

Co dělat, když drápek psa krvácí?

Není na škodu se před každým krácením drápů preventivně připravit na eventualitu krvácení, kdyby se dráp zkrátil příliš. Ještě před započetím činnosti bychom měli mít po ruce něco, čím případné krvácení můžeme rychle zastavit. Krvácení z drápku sice není nebezpečné pro zdraví psa, ale bývá dost vydatné na to, abychom pak následky uklízeli hodinu či déle.

Jak zastavit krvácení drápku psa doma

Menší krvácení lze doma jednoduše zastavit tak, že tlapku otiskneme do hladké mouky. Mouka vytváří na konci drápu vrstvu, která krvácení zpomaluje. Krvácení je pak možné zastavit i kamencem a volně dostupnými přípravky na řešení krvácení při holení (drogérie, lékárny). V drogériích se dají koupit i speciální spreje, které se aplikují na krvácející místo.

Když se zastavit krvácení nedaří, lze kupříkladu zapalovačem rozpálit nějaký plíšek a ten pak přitisknout na krvácející místo, čím dojde k zatavení cévky. Většinou ale stačí tlapku dostatečně obandážovat a vyčkat, až se krvácení zastaví spontánně.     

Co dělat se zlomeným drápkem psa?

Zlomený drápek, respektive jeho ulomenou část, je vždy důležité odstranit (odrhnutím, odstřižením či ucvaknutím), protože zlomený drápek psa bolí, zvláště pokud jde o nosný prst. Dráp může po odstranění zlomené části krvácet, proto je vhodné ho vydesinfikovat a krýt obvazem. V naprosté většině na místě vyroste dráp nový, protože lůžko (místo, odkud dráp vyrůstá) zůstává obvykle zachováno.

Jestliže se pes brání a nechce si nechat zlomený dráp odstranit, bývá nutné navštívit veterinárního lékaře, který může psa na vyřešení problému uspat.

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat