Menu
Komunita

Jak psa naučit cvik Dej mi pusu

Chcete, aby vám váš pejsek dal na povel pusu nebo aby vás olíznul? Pak ho naučte jednoduchý cvik, který se většina psů naučí rychle. Výsledkem tohoto cviku je, že vám pes olízne ústa, tvář nebo nos.

Pokud vám to vadí, tak se dá psa naučit, aby k vám jen přitiskl jen čumák. Obvykle se tento cvik většina psů naučí velmi rychle, potíže můžou mít dominantnější psi a také s divočejší a rychlejší psi, kteří si budou brát pamlsek neopatrně.

Jak vypadá nácvik psa pro Dej mi pusu

  1. Sedneme si tak, abychom měli obličej na úrovni hlavy psa. Do úst vložíme mezi zuby pamlsek (například piškot) a nakloníme se dopředu ke psovi. Dáme psovi povel „pusu“, necháme psa, aby si pamlsek vzal a psa pochválíme.

  2. Pokud někdo nechce, aby se pes dotýkal jeho úst, je možné nanést si na tvář nebo nos trochu taveného sýra nebo paštiky, zkrátka čehokoli,co psovi chutná a co může slíznout. Pak na takto natřené místo ukažte, dejte psovi opět povel „pusu“ a poté co vás olízne, jej pochvalte.

  3. Toto několikrát opakujte. Další postup je takový, že si opět ukážete na ústa, tvář nebo nos, ale už nebudete mít v ústech pamlsek ani se nebudete ničím mazat. Psovi pouze ukažte na určené místo, kam má dát pusu. Pokud vás olízne nebo se dotkne čenichem, psa radostně pochvalte a dejte mu pamlsek.

  4. Dále je potřeba, abyste měli dobrovolníky a mohli pokračovat v tréninku. Dobrovolníkovi potřete obličej máslem nebo paštikou a pokračujte stejně jako doposud: tedy ukažte psovi, kam má dát pusu a dejte mu slovní povel. Pokud se mu to povede, pochvalte ho a dejte mu pamlsek. Dále pokračujte v tréninku tak, že psa posíláte postupně na delší vzdálenosti. Postupně také přestaňte používat natřené pochutiny a nechte psa, aby se pro pamlsek vracel k vám.

Možné potíže při cvičení psa pro Dej mi pusu

Ve smečce psů znamená olizování koutků podřízenost. Například se můžete všimnout, jak štěňata olizují koutky čenichu matce. Je to zároveň uklidňující gesto. Je možné, že se váš pes nebudu chtít dostat do této submisivní pozice, v tom případě  držte pamlsek dále od úst a postupně jej k ústům přibližujte.

Pokud je váš pes divoký a pamlsek bere neopatrně, říkejte mu pomalu, když vás kousne, řekněte au, aby si byl vědom toho, že vás to bolelo.

Tipy na slovní povely

Pusu
Dej pusu
Pusinku

Hrou nejen předcházíte tomu, aby se pes nudil, ale zároveň ho nutíte ho na sobě pracovat a  budujete si s ním pevný vztah.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat