Menu
Komunita

Elektrický výcvikový obojek – ano, nebo ne?

Zastánci elektrických obojků tvrdí, že pro zkušeného profesionála je obojek výbornou pomůckou při výcviku i převýchově problémových psů. Při nevhodném použití jsou však značná rizika pro psa i okolí.

Asi nejrozšířenější využití elektrického obojku je při nácviku odvolání od zvěře. Velmi často ho jako poslední možnost použijí chovatelé psa, jejichž pes má běžnou poslušnost vcelku zvládnutou, ale když vidí běžící zvěř, přestane se ovládat. Pokud někdo nechce svého psa nestále vláčet na vodítku a omezovat mu volný pohyb, vyzkouší tedy ze svého pohledu poslední možnost – elektrický obojek.

Klady a rizika použití elektrického obojku

Pes nosí elektrický obojek tak dlouho, až ho přestane vnímat. Základním předpokladem je, že má naučen povel pro příchod k majiteli. Jakmile začne utíkat za zvěří a nereaguje na psovodův povel, dostává korekci elektrickým impulsem. Honění zvěře by se mu mělo spojit s tak nepříjemným prožitkem, že by běžel zpátky k majiteli pro ochranu a pochvalu. Po několika opakováních už by se pes od majitele neměl vzdalovat a zvěř jen pozorovat.
Popsaná metoda vypadá nenáročně. Proto si někteří chovatelé elektrický obojek nemohou vynachválit. Stačilo prý dvakrát či třikrát použít korekční impuls a pes přestal utíkat za zvěří, takže elektrický obojek buď odložili úplně, nebo ho majitel používá jen pro svůj klid „kdyby náhodou“.

Použití elektrického obojku má však i značná rizika. Zdaleka ne každý pes má pro použití elektrického obojku vhodnou povahu.

Elektrický obojek se často doporučuje  jako korekce psů agresivních na jiné psy nebo na lidi. Pokud cvičitel nebo majitel neodhadne povahu psa a použije elektriku nevhodně, zadělává si na dost velký problém.

Pes, který do té doby jen šikanoval nebo vyhrožoval ze strachu, si může nepříjemný podnět spojit s daným objektem a do domnělé příčiny bolesti, tj. jiného psa nebo člověka, se pustit natvrdo a krvavě.

Dobrý trenér se obejde bez elektrického obojku

Je na zvážení každého, zda čas a peníze věnuje hledání špičkového odborníka zběhlého v používání elektrických obojků, anebo zda se raději obrátí na trenéra, který korekční pomůcky nepotřebuje.

Trenér mající hluboké znalosti ve výchově a výcviku psů dokáže psovi vysvětlit, co po něm chce, zcela nenásilně, zábavně a se správnou motivací. Tyto znalosti je následně schopen předat psovodovi.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat