Menu
Komunita

Psí obojky proti klíšťatům

Jak funguje psí obojek proti blechám a klíšťatům? Je obojek spolehlivý? Je bezpečný? Je obojek lepší než jiné formy antiparazitik?

Jak fungují obojky proti blechám a klíšťatům?

Obojky starší generace fungují tak, že plynná či prášková forma antiparazitární látky se uvolňuje z obojku, proniká či propadá srstí od krku k ocasu, usmrcuje dospělé blechy a klíšťata a působí repelentně (odpuzuje vnější parazity).

Moderní obojky dnes dokáží účinnou látku uvolňovat kontrolovaně (pozvolna) a navíc neuvolňovat tuto látku do svého okolí v případě, že obojek psovi není nasazen. Účinné látky se z obojku váží na povrchový kožní maz psa a v tomto mazu se rozšiřují po celém těle.

Jsou obojky proti klíšťatům spolehlivé?

Co se týče obojků, platí následující Murphyho zákon: Chovatel, kterému obojek výtečně fungoval, si nezapamatoval jeho název a vyhodil obal.

Každopádně je nutné konstatovat, že účinky obojků jsou obecně nevyrovnané. Někteří chovatelé na ně nedají dopustit, někteří na ně nadávají. Účinnost obojku bývá totiž značně individuální, přičemž roli hraje délka srsti, dostatečně vyvinutý kožní maz a způsob života psa (časté koupání, život na zahradě, apod.).

Jsou obojky proti blechám a klíšťatům bezpečné?  

Je možné říci, že obojky jsou stále bezpečnější. Mohou samozřejmě vznikat i alergické reakce (především na kůži na krku), k těm ale dochází i u spotů. Některé obojky navíc mají pojistku, která povolí a rozepne obojek v případě, kdyby se pes za něj někde zachytil a hrozilo by uškrcení.

Diskutabilní je použití obojků u psů, kteří mají velmi těsný kontakt s dětmi či s majitelem spí v posteli. V těchto případech se nevyhneme tomu, aby se účinné látky z obojku dostávaly do okolí psa, na tvář dítěte či na polštář v lůžku.

Jsou obojky lepší než jiné formy antiparazitik?

Nelze říci, že jsou obojky lepší, než jiné formy antiparazitik. Obojky jsou preferovány především pro deklarovanou delší dobu působení, ta je ale kompenzována nevyrovnaností účinků. Jednoznačně lze doporučit, aby (především proti klíšťatům) chovatelé používali přípravek, se kterým mají dobrou zkušenost. A je jedno, zda jde o obojek, spot, sprej či tabletu. Jestliže obojek u konkrétního psa účinkuje dobře, není potřeba nic měnit a naopak si užívejte luxusu jeho dlouhodobé účinnosti.  

Existují i jiné přípravky s účinkem delším než jeden měsíc?

Ano. V současné době jsou populární především tablety s účinností i 12 měsíců po jednorázovém podání. Všechny antiparazitární přípravky, které se neaplikují na psa, nýbrž „do“ psa, jsou vhodné především v případech, kdy se pes rád koupe nebo je v těsném kontaktu s lidmi.

Který obojek proti klíšťatům koupit?

Obojek by neměl být nepřirozeně levný a měl by být z provenience renomovaných farmaceutických firem, které vyrábějí i jiná antiparazitika. Dobré informace a rady lze získat na chovatelských serverech a na internetových diskusích, nicméně nejspolehlivější je doporučení veterinárního lékaře. Není vhodné kupovat obojek v supermarketech či hypermarketech, což bývají většinou levné, ale málo účinné produkty.

Po nasazení obojku nikdy nevyhazujte obal! Ten si naopak pečlivě schovejte pro případ, že byste chtěli (pro velký úspěch) nákup opakovat.

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat