Menu
Komunita

Proč si hrát se psem?

Proč si hrát se psem? Existuje několik odpovědí, ale ta, která se nabízí nejvíc, je tou nejpřesvědčivější – vám i vašemu mazlíčkovi se to bude líbit.

Je tu také několik dalších důvodů, na které nesmíme zapomenout – hra je velmi důležitá pro celkovou pohodu psa.

Hra se psem

Pes je jedním z mála zvířat, která si hrají až do dospělosti. Téměř všechna mláďata si hrají, aby se naučila dovednostem potřebným k přežití; když dospějí, využijí těchto znalostí k samostatnému životu ve volné přírodě.

U psů v průběhu tisíců let, během kterých zdomácněli, došlo k tomu, že se naučili si hrát až do dospělosti. Zdravý, vitální pes, který má dostatek podnětů, si bude hrát klidně i ve vysokém věku. Je potřeba, aby hra byla přizpůsobena jeho věku a fyzickým možnostem.

Co se hrou pes naučí?

  • zlepšení ovládání těla,
  • zdokonalení geneticky daných schopností (například technika lovu zvěře),
  • zlepšení reakcí,
  • socializace s lidmi a se psy,
  • zařazení do hierarchického žebříčku,
  • kontrola své síly – sociální snášenlivost.

Hraní se psem vede i k rozvoji psa

I pes, který si vystačí sám, má rád lidskou společnost. Když sis s nám hrajete, ukazujete mu, že ho máte rádi. Pes hru nebere jen jako legraci, ale také jako ujištění, že s ním chcete navázat vztah, a potvrzuje se mu tím jeho roli týmového hráče pod vašim vedením.

Sebevědomí psi, kteří jsou si jistí svou pozicí v rámci smečky, se většinou chovají lépe jak při hře, tak i v běžném životě.

Hrou předcházíte nejen tomu, aby se pes nudil, ale donutíte ho na sobě pracovat. Při každé hře mějte na mysli fyzické a psychické možnosti vašeho psa – hra ho musí bavit a nesmí ho příliš vyčerpávat.

Člověk ve smečce

Role člověka jako vůdce smečky je velmi důležitá – pes se nesmí cítit vám nadřazený. Bylo by ale mylné chápat vztah člověka (vůdce) a psa tak, že nenecháte psa si volně hrát. Výzkumy prokázaly, že i divocí psi žijící ve smečkách, jsou velmi organizovaní a jejich vztahy jsou vzájemně dané. Chvíle hravého dovádění tedy vaši autoritu určitě nepodkopou.

V dnešní době není potřeba si hrát se psem pouze venku, je možné v teple domova využít interaktivní nebo inteligentní hry, které jsou běžně dostupné na trhu. A každý chovatel si je může zakoupit.

Hraní se psem versus naučené triky

Hra je pro psa všechno, co ho baví a dává mu možnost být ve vztahu s vámi nebo s jinými psy. Není důležité, že si ostatní přihlížející lidé myslí, že se pes jen zbytečně předvádí, důležité je, aby to psa bavilo.

Při hraní vlastně cvičíme psa formou hry. A při hře se psem si se svým mazlíčkem vybudujete pevný a kvalitní vztah.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat