Menu
Komunita

Prevence kloubních onemocnění u psů

Péče o klouby není vždy jednoduchá. Každý pes má trochu jiné potřeby, přičemž to záleží na mnoha okolnostech, např. na plemenu, věku či jeho stylu života.

Začněte již u štěněte

Pro snížení rizika nemocí kloubů je potřeba začít dbát na prevenci už u štěněte. Zaměřte se především na jeho správnou výživu – je třeba zvolit kvalitní krmivo s vyváženým složením, které odpovídá věku psa a velikosti plemene. V prvních dvou letech života je důležité štěně fyzicky nepřetěžovat.

U velkých plemen dochází k velmi rychlému růstu štěněte hlavně v období mezi třetím až pátým měsícem věku. V tomto období je velmi důležitá výživa kloubních tkání, protože štěňata někdy narostou velmi rychle a kostra včetně kloubů se nestačí dostatečně tvořit.

U štěňat a mladých psů mají význam chondroprotektivní látky zejména pro podporu vývoje a správné funkce kloubních tkání a také pro potlačení predispozic kloubních onemocnění.

Prevence u dospělých psů

Také u dospělých psů můžeme zvážit podávání chondroprotektivních přípravků na regeneraci kloubních tkání. Tyto přípravky je vhodné podávat i v případě, kdy se klinické příznaky ještě neobjevují.

Při výskytu klinických obtíží (kulhání, zhoršené vstávání, nechuť k pohybu apod.) jsou změny na chrupavkách již velmi rozsáhlé a jejich regenerace je mnohem náročnější než při mírných změnách, které se klinicky neprojevují. Proto prevenci nepodceňujte.

Poraďte se s veterinářem

Jak jsme si ukázali, různí psi mají různé potřeby, a nezávisí to nejen na jejich plemenu, ale i na dalších faktorech. Ideálně se tedy o správné prevenci poraďte s veterinářem.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat