Menu
Komunita

Pamlsek pro psa jako výcviková pomůcka

Pamlsek pro psa je důležitou součástí jeho života a výcviku - uplatní se jako spolehlivá výcviková pomůcka. Pamlskem psa současně motivujeme a současně odměňujeme.

Pamlsky pro psa nejsou jen zpestření jeho stravy. Slouží také jako výcviková pomůcka. I když odměnou by měla být spíše správná pochvala. Tu máme vždy u sebe a správnou pochvalou můžeme psovi sdělit naši radost z toho, že správně pracuje, a současně ho motivovat.

U výcviku naváděním pamlskem psovi říkáme, co chceme, aby udělal.

Jaký pamlsek pro psa vybrat?

Výběr správného pamlsku pro psa není tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Jednotlivých druhů pamlsků existuje velká spousta a  je těžké si mezi nimi vybrat.

Hledisko správné výživy

Je úplně první, které bychom měli zohlednit. Zdravé pamlsky by neměly obsahovat nic, co by mohlo psovi uškodit. Zejména sůl a koření, které jsou hojně zastoupeny v lidských potravinách, nejsou pro psy vhodné. Také čokoláda patří mezi pro psy jedovaté potraviny.

Tedy psí pamlsky by měly být vyrobeny s ohledem na psy a jejich výživové potřeby. Také poměr masa a ostatních složek by měl být vhodný.

Objem pamlsků pro psa

Při podávání pamlsků nejen při výcviku je potřeba počítat s jejich výživovou hodnotou a tu odečíst od krmné dávky. Dejte tedy psům o objem pamlsků méně do misky, ať zbytečně netloustnou.

Výcvikové hledisko

Pamlsek je ideální pro motivaci a odměňování při výcviku, zejména proto, že pamlsek psovi dáte a na rozdíl třeba od balonku si ho neberete zpět. Tedy jde o příjemný pocit bez nepříjemné nutnosti odměnu vrátit.

Pamlsek pro psy se uplatní při výcviku

Žvýkání pamlsku by nemělo výcvik zdržovat. Ideální jsou proto malé kousky mokré nebo polosuché potravy. Tedy takové, které pes polkne a nemusí žvýkat.

Mýty a pověry kolem pamlsků pro psy

Asi nejhorší mýtus, který panuje je ten, že se pes při výcviku kazí, že pak pracuje pro pamlsky a ne pro majitele. Položte si ale otázku, jak tedy psovi řeknete, co po něm chcete, bez toho, abyste ho k něčemu nutili?

Samozřejmě i podávání pamlsků má svá pravidla a ta je třeba dodržovat.

Autor: Pavel Bradáč
Vstoupit do diskuze (6) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Lucka Navrátilová:
Já jsem si naučila mého psa na jeden pamlsek denně a podařilo se mi to na k...
Patriik221:
Zdravím všechny pejskaře, sháním pro naše 2 bernardýny kvalitní a co možná...
CarolinaKKK:
Ahoj, u nás jedou jako odměny nejvíc konzervy, konkrétně bereme převážně Ca...
MiskaMichaela:
Za naše bafany mohu 100% doporučit Functional řadu odměn od Britu, máme je...
Giginkaa:
Já se přidávám s konzervami, u nás je to nevděčnější odměna snad odjakživa,...

Mohlo by vás zajímat