Menu
Komunita

Obojek proti štěkání

Pokud váš pes neustále ruší sousedy svým štěkáním, které je k neutišení, je možným řešením zakoupení obojku proti štěkání.

Vždy je ale potřeba nejdříve zjistit, zda pes štěká pouze z nudy, nebo k tomu má nějaký vážnější důvod.

Co to je obojek proti štěkání?

Jedná se o elektronické zařízení, která pozná, že pes vyje nebo štěká, a tím aktivuje určitý způsob upozornění (tyto způsoby si níže popíšeme). Obojky jsou vždy aktivovány chováním psa (štěkání, vytí) – pes tedy brzy přijde na to, že pokud upraví své chování, žádné upozornění nepřijde.

Kdy použít obojek proti štěkání psa?

Existuje celá řada mýtů o tom, jak obojky proti štěkání psovi ubližují a týrají ho.

Opak je pravdou. Obojek pomohl již velkému množství psů. Jedná se o výcvikovou pomůcku pro případy, kdy pes nekontrolovaně štěká či vyje a vy jste již zoufalí ze stížností sousedů.

Obojky lze využít i při výchově venku, například pokud pes neustále štěká na kolemjdoucí nebo ostatní zvířata.

Kdy není použití obojku proti štěkání vhodné

Obojek proti štěkání by se rozhodně neměl používat v případě, že pes trpí separační úzkostí – pro psa není přirozené trávit spousty hodin o samotě. Použitím protištěkacího obojku bychom mohli úzkost psa spíše prohloubit.

Druhy obojků proti štěkání

  • Ultrazvukové protištěkací obojky,
  • Sprejové obojky,
  • Vibrační obojky,
  • Elektrické obojky,
  • Obojky napuštěné psími uklidňujícími feromony.

Ultrazvukové protištěkací obojky

Při aktivaci štěkotem psa vysílají ultrazvuk, který je pejskům nepříjemný. Je zde také možnost nahrání zvukové nahrávky – pes tedy slyší váš hlas. Nevýhodou tohoto typu obojků je nízká účinnost – ne každému psovi vadí.

Ultrazvukový obojek není vhodný, pokud máte více psů.. Mikrofon v obojku zachycuje zvuky do 2,5 metru, a tak pokud štěká v blízkosti psa, který má obojek založen, jiný pes, mohl by se ultrazvukový obojek spustit, a tak vyslat i nechtěnou korekci.

obojek proti štěkání psa

Sprejové obojky proti štěkání

Při štěkání je pes napomenut stříknutím spreje u čumáku. Tato metoda není bolestivá, ale je velmi nepříjemná, a proto i účinná.

Vibrační protištěkací obojky

Jsou poměrně účinné. Vibrace se aktivují štěkotem psa, jsou mu nepříjemné, a tím ho nabádají, aby přestal štěkat.

Elektrické protištěkací obojky

Obojky využívající elektrostatický impuls jsou nejúčinnější protištěkacími obojky na trhu.

Tyto obojky umožňují několik stupňů napomenutí. Nejdříve je pes upozorněn zvukem nebo vibrací, posledním stupněm je elektrostatický impuls. Některé typy obojků umožňují stupňování tohoto impulsu. Když pes přestane štěkat, obojek se deaktivuje. Stejně tak impulsy přestane vysílat za situace, pokud se pes do určité doby neuklidní.

Obojky napuštěné psími uklidňujícími feromony

Feromony jsou přírodní chemické látky, které produkují nejen lidé, ale i živočichové. Obojky jsou napuštěné feromony, které vylučují kojící fenky z mléčných žláz. Vyvolají tedy u psů pocity klidu a bezpečí.

Kdy začít protištěkací obojek používat?

Obecně se doporučuje používat obojky u psů starších šesti měsíců, kteří již prošli základním výcvikem.

Pro koho jsou určeny?

Jsou určeny pro psy  všech velikostí a druhů srsti.

Jak vybrat obojek proti štěkání psa

Při výběru si rozmyslete, co všechno od obojku očekáváte. Dnes jsou nejoblíbenější a nejúčinnější elektronické protištěkací obojky. Je potřeba pouze rozlišit intenzitu elektrických impulzů u malých a velkých plemen (zda není příliš silný, nebo naopak jestli je účinný). Při výběru je důležité dbát na správné napájení.

Je potřeba říci, že žádný protištěkací obojek psovi neublíží fyzicky, ovšem může mu ublížit po psychické stránce. Při správném a vhodném použití vám ale pomůže odnaučit psa štěkat.

Doporučuji však předtím, než začnete tyto obojky používat, poradit se  s odborníkem a zjistit příčinu štěkání a vytí. Možná se podaří odstranit příčiny tohoto nežádoucího chování a obojek nebude vůbec  třeba.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat