Menu
Komunita

Nejčastější nemoci psů

Nemoci trápí také naše čtyřnohé přátele. Některé z nich lze poznat snadno pouze z projevů zvířete, jiné se projeví až po čase. Podívejte se, jaké jsou nejběžnější nemoci psů a jak je můžete poznat.

Vždy je potřeba si dobře všímat, zda pes netrpí nějakými obtížemi. Nemoci psa jsou způsobeny zevními nebo vnitřními činiteli a mohou být infekční nebo neinfekční. Některé nemoci zanechávají na orgánech změny různého charakteru, jiné probíhají tak, že je lze poznat pouze z projevů psa. Obecně se doporučuje, že pokud na psovi pozorujeme nějaké změny nebo obtíže, je vhodné co nejdříve navštívit veterináře.  

Zánět hrtanu (laryngitida)

Je způsoben poškozením nebo degenerací hrtanových nervů. Při slabém zánětu se projevuje lehkým kašlem a chraptivým dýcháním. V těžkých případech může být dočasně zablokovaný průchod vzduchu do plic a to může způsobit kolaps psa.

Zánět spojivek

Tato nemoc očí se u psů vyskytuje celkem často. Projevuje se hnisavým výtokem z očí. Řešením je návštěva lékaře a podání antibiotické masti nebo kapek.

Lymská borelióza 

Projevuje se záněty různých orgánů po předchozím styku pejska s jejím typickým přenašečem - klíštětem. Častým projevem je celková únava, bolesti svalů či kloubů. Může dojít až k poškození jater, ledvin, srdce až záněty mozkových blan. Je vhodné se proti klíšťatům bránit pomocí různých antiparazitik nebo očkováním.

Psinka 

Příznaky choroby jsou různé, záleží na typu onemocnění. Psinka se většinou v první fázi projevuje vysokými teplotami, které trvají 2-3 dny, potom ustoupí. Pes může být malátný a trpět nechutenstvím. Téměř vždy je onemocnění provázeno zánětem horních cest dýchacích, kašlem a zánětem spojivek s hnisavým výtokem z očí. Pes může zvracet, mít průjem, někdy až krvavý. Nejúčinnější prevencí je očkování.

Parvoviróza

Parvoviróza je jednou z nejvíce nebezpečných a vysoce nakažlivých chorob, která postihuje všechny psy, ale nejvíce štěňata ve věku do 4 měsíců. Projevuje se zvracením a těžkými vodnatými, odporně zapáchajícími průjmy s příměsí krve. Většinou stoupne teplota až ke 40 stupňům Celsia. Psi jsou apatičtí a nepřijímají potravu.

Takto nemocní psi se bohužel dostanou k veterináři většinou pozdě. Spolehlivým ochranným opatřením je včasné provedení vakcinace zdravých štěňat. 

Artróza

Jedná se o zánětlivé bolestivé onemocnění kloubů, zpravidla bakteriálního původu, provázené přítomností výpotku v dutině kloubní. Ve stáří bývá běžné, že má formu degenerativní osteoartritidy – což je chronická artritida, při níž dojde k celkovému zhoršení stavu kloubů. Jsou ovšem také jiné příčiny bolesti kloubů.

nemoci u psu

Zubní kámen

Je to nažloutlý až nahnědlý povlak na zubech psa, který může způsobit i zánět dásní. Pokud se nenechá odstranit, mohl by v budoucnosti způsobit i vypadávání zubů. Důležitá je prevence ve formě čištění zubů psa nebo podávání tvrdé potravy.

Zánět kůže

Většinou bývají způsobeny zamořením parazity nebo alergií. Mohou se objevit strupy, vřídky i lupy, vše doprovázené svěděním.

Zánět análních žlázek

Pokud je narušeno přirozené vyměšování, dojde ke zduření análních žlázek, což psa nepříjemně svědí, a proto tahá zadek po zemi a olizuje si kořen ocasu. Je potřeba žlázky vyprázdnit (nejlépe u veterináře). Léčba zánětu pak patří pouze do rukou lékaře.

Otočení žaludku (torze žaludku)

Dochází k němu náhle, hlavně u velkých plemen psů. Pes s počínající torzí žaludku je neklidný, pokouší se zvracet, ale nic z něj nevychází. Zvětší se mu břicho. Velmi důležitý je okamžitý převoz k veterináři a rychlá operace.

Katar žaludku a střev

Většinou vzniká z nevhodné stravy, při polknutí různých předmětů nebo při infekci. Projevuje se nechutenstvím, žízní, zvracením, zvýšenou teplotou a bolestmi v oblasti břicha. Může se střídat zácpa a průjem. Nezbytná je hladovka a následná dieta.

Začervení škrkavkami

Jedná se o parazity, kteří způsobují dráždění střev. Nejúčinnější prevencí je pravidelné odčervování psa pomocí tablet.

Ušní infekce

Velmi časté onemocnění u psů. Tvoří se nejčastěji u těch plemen psů, která mají dlouhé uši. Ušní infekce způsobují zarudnutí zevního ucha, výtok mazu, zápach a svědění. Prvotním znakem bývá, že pes začne potřásat hlavou. Nejčastějším způsobem léčby bývá podání ušních kapek.

Časté nemoci starších psů

Pokud máte staršího pejska, je pravděpodobné, že bude trpět nějakou častou nemocí starých psů. Mezi ty patří například:

  • zánět kloubů;

  • rakovina;

  • nemoci srdce;

  • nemoci ledvin;

Pokud na svém psovi zpozorujete jakékoliv znaky onemocnění, je nejlepší vyhledat veterináře.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat