Menu
Komunita

Klouby psa – na co si dát pozor

Také psi trpí na kloubní onemocnění, které jim může bránit v dobrém pohybu. Každý krok pro ně může znamenat bolestivou zátěž. Víte, jaké jsou nejčastější příčiny vzniku kloubních onemocnění?

Na hmotnosti záleží

Velká a obří plemena psů zatěžují klouby značnou hmotností. Touto vahou jsou poškozovány nejen okolní tkáně, ale hlavně kloubní chrupavky, u kterých dochází k rychlejšímu opotřebování a různým deformitám.

Problémy s klouby ovšem mají i malá plemena

Malá plemena mají jiné nároky než velká a obří plemena. Jejich hmotnost není tak vysoká, a tudíž ani zátěž na klouby není tak značná. Jejich problém nejčastěji spočívá v luxaci patelly, kdy se kolenní čéška vychyluje ze své fyziologické polohy. Tohoto stavu si všimneme, když pejsek začne kulhat nebo chodit po třech.

Dle míry postižení rozdělujeme toto onemocnění na několik stupňů. Při nižších stupních se čéška ještě sama navrací do fyziologické polohy, při vyšších stupních zůstává trvale přesunuta. Tento pohyb čéšky namáhá okolní tkáně a dochází k jejich poškozování. Proto je vhodné myslet na látky podporující regeneraci těchto tkání.

Vliv věku a aktivity

O pohybový aparát je nutné pečovat u všech věkových kategorií. Kloubní tkáně u mladších psů se regenerují mnohem lépe a snáze než u starších psů. Z tohoto důvodu je nutné klást velký důraz na prevenci a ochranu kloubů, dokud ještě nedošlo k velkému poškození.

klouby u psa pece o klouby psa

U starších psů pozor na záněty kloubů

Starší psi mohou mít změny na chrupavkách již rozsáhlé. Tyto změny bývají doprovázeny zánětem, který způsobuje bolestivost. Vlastní zánět navíc poškozuje chrupavku a další kloubní tkáně, proto je třeba kloub proti zánětu chránit. Efektivní regenerace poškozených tkání může probíhat pouze v kloubu, který není zatížený zánětem.

Pokud se vyskytnou výrazné klinické obtíže, lze předpokládat značné poškození kloubu. Při mírných změnách kloubních tkání jsou klinické příznaky nepatrné a někdy jsou chovatelem snadno přehlédnuty.

Aktivita psa a zátěž kloubů

Psy si pořizujeme z různých důvodů. Někdo chce psa na hlídání svého domu či jiného objektu, a proto tito psi žijí celoročně venku a jsou vystaveni všem povětrnostním podmínkám. Jiní lidé si pořizují psa jako společníka do bytu. Další lidé mají psa pro sportovní účely – počínaje tancem se psem, přes agility, po spřežení apod. Tomuto odpovídá i aktivita psa a zátěž na jeho organizmus včetně kloubů, čemuž bychom měli přizpůsobit prevenci.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (1) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Janina22:
Dobrý den, můj pes trpí na záněty, co by jste mi doporučili? Myslíte, že po...

Mohlo by vás zajímat