Menu
Komunita

Jak vybrat pelech pro psa

Při výběru psího pelechu by měl člověk brát v úvahu zvyklosti psa a pelech jim co nejvíce přizpůsobit. Správný výběr pelechu je výsledkem spolupráce psa a člověka.

Pokud je pes zavřen v kotci, nemá příliš na výběr. Pes volně se pohybující po zahradě se buď spokojí s boudou, nebo se může do značné míry věnovat zahradním úpravám.

U psa zahradního je potřeba zvážit, které části zahrady je majitel ochoten přenechat psí tvořivosti, a zbytek zahrady řádně zabezpečit. Pes zřejmě sám od sebe nepochopí, že v trávě hrabat smí, ale v kompostu ne. Na přístupné části si pes pelech již doupraví podle svých potřeb.

Pes v bytě je do značné míry odkázán na pelech vyrobený zručným členem rodiny či zakoupený v chovatelských potřebách. Touží-li se majitel vyhnout zklamání, že drahý pelíšek zeje prázdnotou a postel je stále obsazená, je třeba dodržet při výběru několik hlavních zásad.

Kam umístit psí pelech

U psa v bytě sledujte jeho zvyklosti. Každý pes je jiný, jeden rád polehává na vyvýšených místech, druhý dává přednost úkrytům a temným norám. Vysledujte nejčastější místa spánku a pak zvolte řešení přijatelné pro psa i majitele.

Pokud se pes cpe do postele a vy ho nutíte spát na matraci v předsíni, sice poslechne, ale takový pelech mu vyhovovat nebude. Kompromisem může být vyvýšené spaní na starším křesle. Je-li pes spíše introvert vyhledávající hluboké díry a ponurá zákoutí a vy ho nechcete v ložnici pod postelí, nabídněte mu jako pelech látkovou boudu, která dodá psovi pocit bezpečí a zároveň mu umožní výhled.

Jaký pelech pro vašeho psa pořídit

I v tomto případě se vyplatí sledovat psí zvyklosti. Někteří psi spí rádi na zemi, jiní se vyvalují na měkkém. V nabídce jsou matrace pro psy, rozličné kukaně a uzavřené budky, košíky s okrajem, různé stupně tvrdosti výplně. Zejména starší psi, ačkoliv třeba rádi spí na zemi, by měli mít možnost lehnout si do měkkého pelechu v případě, že je začnou bolet klouby.

Někteří psi rádi spí s podloženou hlavou. Jako příklad můžu uvést svoji fenu, která měla v pronajatém pokoji udělaný pohodlný pelech z dek, a přesto několik nocí popocházela, nespokojeně funěla, hrabala a pořád se nemohla uhnízdit. Problém vyřešilo zakoupení obyčejného polštářku za 80 Kč. Položila si na něj hlavu s výrazem „přesně to mi chybělo“ a konečně přestala budit osazenstvo bytu.

Když je jasno v typu pelechu, je potřeba zvolit materiál. Ratanový pelech je sice stylovým doplňkem interiéru, ale pro vlčáka se jedná o zábavu na jedno odpoledne. Plastový pelech je omyvatelný, molitan se dá prát, ale dobře se trhá a kouše, polystyrenové kuličky jsou zábavné, kůže chutná skoro jako živá kořist. Při výběru materiálu hraje důležitou roli nejen vzhled, ale hlavně praktičnost, odolnost, pohodlnost a úroveň vychovanosti psa.

Střídání pelechů

Psi, mají-li možnost, se obvykle v noci několikrát přemisťují. Pokud majitel vypozoruje místa, kde pes nejčastěji tráví noc, má možnost psovi zpříjemnit spánek rozmístěním několika přídavných pelechů, které mohou mít zcela odlišné vlastnosti. Postačí i pouhá deka umístěná na zemi v místech, kam se pes v noci nejčastěji přesouvá.

Teplota v místnosti a průvan

Oblíbenost míst na spaní se může měnit vlivem ročního období. Na změnu teploty v bytě by si měl majitel dávat pozor. U chlupatého psa zřejmě neuspěje umístěním pelechu v přetopeném obýváku a naháče nepotěší pelech v předsíni u domovních dveří, pod kterými táhne studený vzduch z chodby. Moji psi nejčastěji považují za svůj pelech postel. V létě jsou však oba svorně rozplácnutí v předsíni na studené dlažbě.

Potřeba blízkosti člověka

Pokud majitel psa v posteli nechce, nic se neděje. Musí však brát v úvahu, že pes je zvíře společenské a více či méně kontakt potřebuje. Někteří psi spí odmalička odděleně v předsíni a nedělá jim to problém, jiný pes strádá osaměním a touží se přitulit k člověku. Samostatnost se dá do určité míry natrénovat. Ale majitel kontaktnějšího psíka by měl zvážit, zda  mu umožnit spaní alespoň na pelechu vedle postele nebo pořídit kamaráda.

Pelech jako výsledek spolupráce psa a člověka

Při výběru pelechu je důležité vycházet nejen z vlastních představ a vzhledu bytového interiéru. Pes je ten, kdo bude v pelechu nejčastěji spát, měl by tedy mít hlavní slovo při výběru a umístění. Jelikož pes si pelech koupit nedokáže, je na majiteli, aby vypozoroval psí zvyklosti a záliby, porovnal je se svými výchovnými zásadami a vybral spaní svému psovi přímo na míru, k plné spokojenosti psa i člověka.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat