Menu
Komunita

Jak správně vybírat granule pro psa

Rádi byste svého psa krmili kvalitním suchým krmivem, ale nevíte, jak se v dnešní široké nabídce na trhu orientovat? Zde je pro vás vám pár rad a tipů, které vám s výběrem kvalitních granulí pomohou.

Jak poznáte, že máte kvalitní granule pro psa

Určitě velmi dobře víte, že kvalitní krmivo je pro psa důležité. Správně vybrané krmivo pomáhá předcházet nemocem i zmírnit některé zdravotní obtíže. Nekvalitní krmivo naopak může mít špatný vliv na zdraví zvířat (alergie, onemocnění zažívacího traktu a slinivky, onemocnění kloubů a jiné).

Každý chovatel chce, aby jeho pes byl zdravý a dožil se vysokého věku. Protože existuje závislost mezi výživou a kvalitou života, je výběr krmiva opravdu důležitý.

Prvním znakem toho, že jste krmivo pro psa zvolili správně, jsou pevné a tmavé výkaly odpovídajícího množství. Tím se také částečně ujistíte, že je krmivo dobře stravitelné.

Asi po osmi týdnech podávání dobrého krmiva by se měly projevit další viditelné účinky jako je lesklá srst i to, že je pes aktivní a radostný, zkrátka v dobré kondici.

V případě, že pes bude vykazovat výše uvedené znaky, krmivo neměňte.

Co by měly psí granule obsahovat

Kvalitní granule mají obsahovat především živočišné bílkoviny. Rostlinné bílkoviny jsou sice levnější, ale pro psa neplnohodnotné a hůře stravitelné.

Kvalitní granule by neměly obsahovat suroviny s nízkou výživovou hodnotou – např. sója, obiloviny, bílkovinné koncentráty aj.

Někteří výrobci zvyšují kvalitu granulí tím, že do nich přidávají další zdraví prospěšné látky, probiotika a bylinky.

Hlavně do granulí pro velká a obří plemena se přidávají probiotika, jako doplněk pro výživu a obnovu chrupavek, kloubů a vaziva.

Glukosamin a chondroitin

Glukosamin a chondroitin se používají k léčbě osteoartrózy v Evropě více než dvacet let. V poslední době je veterináři začali doporučovat, a to s velmi dobrými výsledky. Tyto produkty se jeví jako jedny z nejlepších pro ochromující účinky osteoartrózy, která postihuje miliony psů vyššího věku.

Přírodní bylinky

V dnešní době se stalo velmi populárním přidávat byliny. Bylinné přípravky jakožto základ lidového lékařství jsou úspěšně využívány k léčbě mnoha onemocnění u zvířat a lidí po staletí. Zvířata žijící volně v přírodě  si při onemocnění instinktivně vybírají správné bylinky pro svou léčbu. Některé bylinky mohou pomáhat tělu vylučovat toxiny a podporovat tělesné pochody, povzbuzovat srdce, zlepšovat trávení a podobně.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina obsažené v krmivu dodávají organismu důležité vitamíny a ochranné živiny v přirozené formě a poskytuje omezené množství sacharidů, které jsou potřeba pro výrobu granulí.

Dále mohou granule obsahovat například mořské řasy, kořen čekanky, hroznová semínka a jiné.

Kvalitní granule by měly mimo rovněž obsahovat:

  • kompletní spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků,

  • oligosacharidy nebo fruktooligosacharidy.

Všechny tyto informace obvykle najdete na obalu, protože výrobce krmiva samozřejmě chce, aby spotřebitel věděl, že krmivo obsahuje kvalitní složky, které méně kvalitní krmiva neobsahují.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (6) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Manina8:
Dobrý den, právě se rozhoduju mezi těmito - https://www.zooo.cz/nutra-gold-...
Giginkaa:
Dobrý den, mohl by mi někdo, prosím, doporučit fakt dobrý granule pro psa?...
MiskaMichaela:
My doma krmíme všechny naše mazlíky Brit Care (kočičáky i fenku) a nikdy...
CarolinaKKK:
Dobrý den, jestli hledáte kvalitu s vysokým procentem masa, poradila bych g...
CarolinaKKK:
Dobrý den, jestli hledáte kvalitu s vysokým procentem masa, poradila bych g...

Mohlo by vás zajímat