Menu
Komunita

Hra se psem Kam se dívám?

U her je důležité, aby bavily nejen majitele, ale i psa. Níže popíšeme hru, která je určená spíše pejskům, kteří mají utvořený vztah k majiteli a jsou tedy již „mírně pokročilými.“

Smysl hry Kam se dívám?

Smyslem této hry je procvičit psa v koncentraci a samostatném myšlení. Vyzkoušíte si, jestli je váš pes schopný sledovat váš pohled a soustředit se na vás. Záleží také na tom, jak často se psem pracujete – cvičíte, hrajete různé hry apod.

Pokud tohle všechno se svým psem děláte, pak pro něj bude velmi snadné pochopit, co po něm chcete. I když se vám třeba nebude zpočátku toto cvičení dařit, jde jen o vaši trpělivost a vytrvalost. Úspěšné zvládnutí této hry posílí váš vztah a vzájemnou důvěru.

Jak začít se samotným cvičením?

Tato hra není nijak náročná na pomůcky. K nácviku budeme potřebovat pouze pamlsek. Je lépe, když začneme se cvičením ve známém prostředí, kde to pes zná a cítí se dobře. Také je vhodné zajistit, aby pes nebyl při nácviku rozptylován; teprve později, až pes cvik dobře pochopí, můžeme tento cvik provádět i v jiném, rušnějším prostředí.

Nácvik Kam se dívám?

A teď již k samotnému nácviku. Sedneme si na židli a psa si posadíme před sebe. Pes by měl před námi sedět klidně a měl by se na nás soustředit. Nyní si dáme pamlsek do jedné ruky a roztáhneme paže, přičemž se díváme na ruku, ve které držíme pamlsek.

Potom psa povelem vyzveme k tomu, aby si vzal pamlsek. Může to být například povel „vezmi“, pokud ho používáte, nebo si můžete vymyslet jakýkoliv jiný povel, se kterým pak budete při tomto cvičení pracovat. Neustále se dívejte na ruku s pamlskem, ale psa přitom nenápadně pozorujte.

Pokud pes zamíří ke špatné ruce, psa ignorujte a nedělejte nic. U tohoto cviku je velmi důležitá také vaše trpělivost. Když se psovi podaří najít pamlsek ve správné ruce, psa radostně pochvalte a pamlsek mu samozřejmě dejte.

Hravé učení je pro psa nejen příjemnou zábavou, ale rovněž pomáhá tvořit jeho osobnost, zvyšuje mu sebevědomí, učí ho dalším dovednostem, které uplatní ve psím i lidském světě a hlavně posiluje jeho vztah k majiteli.

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat