Menu
Komunita

Holistické krmivo – móda, nebo opravdu funguje?

Holistické krmivo – slovo, které se čím dál častěji objevuje ve slovníku pejskařů. Jde jen o módní záležitost, nebo je toto krmivo pro psy skutečně dobré a vede ke zlepšení zdraví psa?

V prostředí internetu se často objevuje výraz holistické krmivo pro psy. Výrobci granulí vychvalují toto krmivo jako nejšpičkovější, články o výživě prosazují návrat k přírodě pomocí holistického krmiva, majitelé psů vášnivě diskutují, která značka granulí je ta nejholističtější ze všech. Podle čeho ale ono téměř zázračné holistické krmivo poznat?

Co je holistické krmivo

Při pátrání na internetu po definici holistického krmiva jsem se nedobrala jednoznačného výsledku.  Různé zdroje svorně tvrdí, že se jedná o krmivo kvalitní, granulované, přirozené, zvířatům prospívající a drahé. Zlé jazyky občas někde v diskuzi ucedí poznámku, že cena ne vždy odpovídá převratnosti krmiva. Jsou však umlčeni přívalem značek granulí, které jsou zaručeně holistické a nejlepší. Jednoznačné složení holistického krmiva však stále postrádám.

Každopádně obecně přijímaná definice je, že holistické krmivo pro psy je krmivo s celostním přístupem k výživě. Mělo by obsahovat všechny potřebné živiny a ještě něco navíc, látky potřebné pro zdraví a vyrovnanost psa.

Návrat ke kořenům psí stravy

Pustila jsem se proto do pátrání návratem k samým kořenům výrazu holistické krmivo pro psy.

Podle slovníku cizích slov výraz holistický znamená v češtině celostní. V překladu se tedy dostáváme k pojmu celostní krmivo pro psy. Holismus je filosofický směr považující celek nadřazený jednotlivým částem. Z tohoto pohledu je holistické krmivo vnímáno uživateli i výrobci jako krmivo přinášející něco navíc, kromě základní výživy by mělo působit na tělesnou i duševní vyrovnanost holisticky krmeného psa.

Co by mělo obsahovat holistické krmivo?

Nedopátrala jsem se žádné normy upravující složení holistického krmiva. Je tedy čistě na výrobci, zda své krmivo tímto pojmem označí. A zda jeho názor bude v souladu s názorem zákazníků.

Někdo považuje za holistické krmivo bez obilovin, jiný trvá na přidávání bylinek či dalších doplňků nad rámec nutných živin. Toto je názor člověka. Jaký názor na holistickou výživu má ale divoké zvíře? Můžeme se poučit u vlků, jakožto divoce žijících psovitých šelem.

Názor vlků na holistické krmivo

Podle současných poznatků je vlčí názor na výživu velmi holistický: kořist sežerou pokud možno celou. Získají tak všechny potřebné živiny a zdraví prospěšné látky tím nejpřirozenějším způsobem.

Vlčí jídelníček zahrnuje maso, kosti, vnitřnosti, kůži, srst, zkrátka veškeré stravitelné části ulovených či nalezených zvířat. Vlci se dále přiživují bylinkami, výkaly, hmyzem, hlodavci, bobulemi, vejci, kořínky. Zajišťují si tak holistickou, z dlouhodobého hlediska dokonale vyváženou krmnou dávku z čistě přírodních zdrojů.

Jak dosáhnout holistické výživy v domácích podmínkách

Pes sice není vlk, jsou si však stále blízce příbuzní a nároky na stravu mají obdobné. Při úvahách, jak se přiblížit vlčí stravě, se přímo nabízí BARF, neboli krmení syrovou stravou. Ani při tomto způsobu však není vyhráno. V souladu s výše uvedeným pojetím holismu je celek nadřazen částem.  

Dávat psovi čistě maso, nebo jen kosti či vnitřnosti tudíž není zdaleka tak holistické, jako hodit mu celou slepici i s peřím, hlavou a pařáty.

V tomto směru jsou psi s přístupem na zahradu v lepší situaci než jejich sídlištní kolegové. Domácí stravu si můžou vcelku snadno obohatit o trávu, ovocné výpěstky, chutný příkrm nalézají v kompostu. Větší psi si občas uloví ptáčka nebo  myš.

V podmínkách bytu  je třeba určitých ústupků. I zastánci BARFu musí pečlivě zvážit, jak sestavovat krmné dávky, aby byly dlouhodobě vyvážené, jak přidávat bylinky, vitamíny a přísady, které pes chovaný v domácích podmínkách nemá šanci získat. Obdobné zásady platí i pro krmení vařenou stravou.

Mnoho majitelů upřednostňuje krmení granulemi. Ponechme stranou spory, zda je lepší BARF nebo granule, a zaměřme se na to, jak vybrat krmivo co nejvíce podobné vlčí porci, tedy co nejvíce holistické. Zodpovědnému majiteli v tomto případě nezbyde nic jiného, než se pustit do podrobného studia složení jednotlivých granulí a do způsobu výroby; nelze se řídit pouze označením krmiva za holistické od výrobce. Ani vysoká cena není zárukou kvality.

Holistické krmivo pro psy by mělo být kompletní, tj. obsahovat veškeré potřebné živiny. Kromě zasycení a základní výživy by mělo psovi přinášet i něco navíc, mělo by tedy být doplněno o vitamíny a další zdraví prospěšné přísady. Granulované krmivo prochází při výrobě vysokými teplotami, a některé důležité látky jsou tak zničeny. Je proto potřeba je do psa dostat jiným způsobem, ve formě  krmných doplňků. Zajímavou možností jsou granule lisované za studena, u nich je ovšem třeba počítat s nižší trvanlivostí.

Jak vybrat holistické krmivo

Nečekejte zde výčet doporučených značek krmiv. Výběr holistického krmiva pro psy je důležitým úkolem každého zodpovědného majitele. Ať již se člověk rozhodne pro krmení BARFem, vařenou stravou nebo granulemi, měl by se snažit sestavit krmnou dávku tak, aby obsahovala všechny potřebné živiny a ještě něco navíc, složky prospěšné pro zdraví psíka. Při všech způsobech krmení může sloužit jako návod vlčí strava. Při správném krmení bude majiteli odměnou za jeho snahu zdravý a veselý pes.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat