Menu
Komunita

Epilepsie u psa

Co je to epilepsie? Jak vzniká? Jaké jsou její příznaky? Je to dědičné? Jde léčit? Jaká je podobnost tohoto onemocnění s epilepsií u lidí?

Pod označením epilepsie jsme si zvykli chápat všechny záchvaty doprovázené křečemi: zmítáním celého těla, které trvá od několika desítek vteřin do několika minut a je většinou ukončeno rychlým zotavením. Tak jednoduché to ale není.

Je každý záchvat psa epilepsie?

Představme si psa, u kterého se poměrně rychle a z ničeho nic začaly projevovat celotělové křeče. Pes leží na boku, třese se, má křečovitě natažené končetiny, z ústní dutiny mu vycházejí sliny a pomočil se. Příčina těchto příznaků může ležet v mozku, ale i mimo něj. Křečové stavy lze tedy zjednodušeně rozdělit do dvou velkých skupin:

  1. vycházející z mozku,

  2. nevycházející z mozku.

Epilepsií je přitom správné označovat pouze záchvaty vycházející z mozku, a to ještě ne všechny.

Co se děje v mozku při epilepsii psa?

Klasická (tzv. idiopatická) epilepsie vzniká bez vnější příčiny a z velké většiny je dědičná, s plemennou predispozicí. V mozku se vytvoří ložisko, které čas od času začne vyzařovat abnormální silné elektrické impulsy. Nikdo neví, proč a jak se toto ložisko vytváří, každopádně ho není možné (na rozdíl třeba od nádoru) najít na CT či magnetické rezonanci. Podobné ložisko ale může v mozku vzniknout i po poranění hlavy.  

Jde epilepsii diagnostikovat z krve?

Ne. Nicméně velmi podobné záchvaty lze u psů pozorovat i u onemocnění orgánů (např. játra, ledviny, slezina, slinivka břišní, atd.), jejichž poruchy z krve diagnostikovat lze.

Epilepsie je tedy vylučovací diagnóza: mimomozkové příčiny záchvatu diagnostikujeme z krve, a pokud se nic nenajde, zbude jako příčina mozek.

Jaké poruchy mozku mohou vyvolávat křeče a záchvaty?

pes epilepsie

Zjednodušeně lze říci, že příznaky záchvatů a křečí může vyvolat buďto ona klasická epilepsie, při které ale patologické ložisko nelze najít běžnými zobrazovacími technikami, dále pak zánětlivá onemocnění mozku a nádory mozku, které naopak zobrazovacími technikami najít lze. Proto je vždy doporučitelné, aby v případech, kdy se jako původ záchvatů označí mozek, bylo provedeno také vyšetření počítačovou tomografií nebo lépe magnetickou rezonancí, a tím se vyloučila přítomnost nádoru a dalších „viditelných“ změn.

Musí se každá epilepsie projevovat celotělovými křečemi?

Ne, nemusí. Může jít i o velmi jemné a běžně přehlédnutelné neurologické poruchy, které mohou třeba připomínat chytání mouchy v letu. Pes se ožene, cvakne čelistmi, a je po záchvatu.   

U kterých plemen je onemocnění dědičné?

Mezi nejčastěji postižená plemena patří bíglové, belgičtí ovčáci, kolie, dalmatinové, němečtí ovčáci, zlatí retrívři, irští setři, labradorští retrívři, ohaři, pudli, huskyové, visly a mnoho dalších.

Lze epilepsii psů léčit?

Ano. Dnes existují léčiva vyráběná přímo pro psy, i když využití najdou i antiepileptika pro lidi, protože onemocnění je u lidí velmi podobné. Všechna léčiva fungují na principu tlumení aktivity mozku.

Včasné zahájení léčby je velmi důležité, protože s každým záchvatem se epileptiformní ložisko v mozku zvětšuje a následující záchvaty již nemusí být léčivy utlumitelné. V těchto případech trvá záchvat i několik desítek minut, psovi stoupne teplota nad 40 OC a tyto stavy končívají fatálně.  

Martin Grym

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat