Menu
Komunita

Co dělat při napadení psem

Jak poznat, že od psa hrozí nebezpečí napadení a kdy pes útočí? Přečtěte si, jak se bránit napadení psem a co dělat, když vašeho psa napadne jiný pes.

Jak rozpoznat agresivního psa?

Podřízený, bojácný nebo opatrný pes chodí pomalu, s pokrčenýma nohama. Dominantní nebo agresivní pes chodí s topornýma nohama.

Některá psí plemena se dokáží usmívat tak, že to připomíná lidský úsměv. Úsměv si nesmíme plést s ceněním zubů.

Když pes cení zuby a má pysky stažené dopředu, znamená to agresivitu a nadřazenost. Pokud má pysky stažené dozadu, znamená to agresivitu a podřízenost. Nadřazenost a podřízenost jsou současně zdůrazněny ušima, očima a ocasem.

Když pes cení zuby

Když na vás pes vycení zuby, je to vždy projev agresivity. Ať už vrčí, nebo je tichý, pokaždé se mějte na pozoru. Hrozí vám totiž bezprostřední nebezpečí napadení.

Klamavé vrtění ocasem

Nenechte se však zmást tím, že pes vrtí ocasem. Podle Vladimíry Tiché z Českomoravské kynologické unie totiž "některá plemena charakteristicky vrtí ocasem právě před útokem”. Pokud pes vrtí ocasem, dává najevo, že se na útok těší.

Proto když už máte proti sobě psa s vyceněnými zuby, u kterého toto chování rozpoznáte, vyvarujte se dělat prudké pohyby. Je dobré pomalu couvat, a uklidňující intonací ke psovi hovořit. Tón hlasu je důležitý stejně jako to, abyste psa při ústupu sledovali.

Ale pozor! Za výzvu k boji by si mohl vyložit zírání přmo do očí.

Neutíkejte před psem

Vladimíra Tichá říká, že rovněž by bylo špatné, pokud byste začali utíkat: "Pes by měl pocit, že se bojím a utíkám, protože to bych se pro něj pak mohla stát kořistí”.

Takový druh lovu má pes zakódovaný v genech. I jindy honí zajíce, a kočky právě z tohoto důvodu. Ochrana je přitom velmi jednoduchá: zastavíte se a stojíte! Pes přiběhne, zjistí, že jde o člověka a najednou se celá situace přesouvá do sociálního okruhu chování. Pes pak ví, že vlastně nemá, proč zasahovat, proč kousat.

Při útoku se otočte k psovi zády

Pokud jste ani tak nedokázali odvrátit napadení, snažte se k agresívnímu psovi točit zády. Trochu se ohněte, abyste záda napnuli, a ruce schovejte do klína. Pes vás nebude moci tolik poranit, jako kdybyste přijímali útok zpředu. Vladimíra Tichá logicky namítá, že "když má možnost si kousnout do ruky, krku, brady, nebo ucha, tak se zakousne snadno, ale když mu natočíte záda, tak se nezakousne. Žádný pes nemá tak velkou tlamu, aby mohl záda uchopit."

Za útok psa je stíhán majitel

Pokud kterýkoliv pes způsobí člověku nějaké závažnější zranění, je majitel stíhán. Řeší se to jako občanskoprávní spor, případně jako přestupek, nebo i trestný čin, pokud dojde k hrubému poškození zdraví. Pokud takové zranění způsobí třeba váš pes, můžete být i uvězněni až na tři roky.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat