Menu
Komunita

Česko má sedm originálních národních plemen psů

Každá země má své plemeno psů, které je pro ni charakteristické. V Česku je máme přesně sedm. Znáte je všechna?

Nejstarší české psí plemeno

Nejstarším a zároveň nejmenším národním plemenem je Pražský krysařík - pejsek většinou nepřesahující 23 cm v kohoutku známý pevným zdravím, chytrostí a nespoutanou energií. Nejstarší záznamy o psích plemena Pražsky krysařík pocházejí již z 9. Století.

Chodský pes

Dlouhou tradici má také plemeno Chodského psa - středně velkých, houževnatých a přítulných psů, kteří v minulosti pomáhali pastevcům a strážcům zemských stezek.

Psi do hor

Chov Českého fouska se datuje od 13. století - podle dostupných historických materiálů je nejstarší rasou hrubosrstých ohařů v Evropě. V 80. letech minulého století v Česku prudce vzrostl zájem o tažné psy - i díky tomu byl vyšlechtěn otužilý, spolehlivý a velice aktivní Český horský pes.

Nejznámější plemeno - Československý vlčák

K nejznámějším a mezinárodně uznávaným plemenům patří Československý vlčák, který se chová v celé Evropě a populární je zejména v Itálii.

Plemena šlechtitele Františka

Šlechtitel František Horák se zasloužil o vznik dvou českých plemen - Českého teriéra a Českého strakatého psa (původně pojmenován Horákův laboratorní pes), který byl původně vyšlechtěn pro laboratorní účely, pro svou přátelskou a nekonfliktní povahu si však získal oblibu i mezi chovateli.

Mezinárodně uznávaná plemena jsou Československý vlčák, Český fousek a Český teriér.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat