Menu
Komunita

Bradavice u psa

Co je to vlastně bradavice u psa? Jde o infekční onemocnění, nádor, či obojí? Zjistěte zda lze bradavice někde “chytnout” a jak se s nimi vypořádat.

Bradavice u psa jsou, stejně jako u člověka, infekční onemocnění. Psí bradavice jsou ale na rozdíl od člověka vyvolány papilomavirem psího typu. Bradavice tak nelze přenést ze psa na člověka, ani obráceně.

Jak vypadá bradavice u psa?

Bradavice jsou kožní a slizniční výrůstky, na povrchu typicky rozbrázděné, a připomínající proto vzhledem květák. V podstatě jde o nezhoubný nádor kůže vyvolávaný papilomavirem.

Kde se bradavice nejčastěji nacházejí?

Nejčastěji lze psí bradavice najít na pyscích, jazyku a v ústní dutině, někdy ale také na očních víčkách a v meziprstí. Typickým pacientem s tímto onemocněním je pes mladší dvou let. Charakteristickým je pro bradavice skupinový růst, vytvářejí tedy jakási hnízda.

bradavice u psa

Jsou bradavice vážné onemocnění?

Přestože se někdy tyto onemocnění jeví na první pohled dosti hrůzně, prognóza je velmi dobrá. Nádorky většinou vymizí s tím, jak pes zestárne a jeho imunitní systém vyzraje do té míry, že infekci papilomavirem sám zvládne.

Léčí se nějakým způsobem bradavičnatost?

V případě, že se bradavice najde na kůži, lze použít leptavé látky, stejně jako u lidí. Bohužel, u psů je ale bradavičnost častější v ústní dutině a u očí, kde tyto látky (většinou kyseliny) aplikovat nelze. S úspěšností lze bradavice zmrazit, čili ošetřit speciálním kryochirurgickým instrumentáriem. Pokud jste trpěliví, lze na bradavice přikládat led, který ztlumí jejich růst. S různými úspěchy se zkouší injekční aplikace alfa-interferonu.  

Může se bradavičnatost nějak zkomplikovat?

V ústní dutině psa je spousta bakterií. Ty mohou vyvolat na bradavicích a v jejich okolí zánět spojený s otokem a nepříjemným zápachem. V tomto případě lze problém vyřešit antibiotiky.

Je bradavičnatost přenosné onemocnění?    

Ano, ale pes může přenést onemocnění pouze na psa. Papilomatóza je přenáší kontaktem. 

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat