Menu
Komunita

Belgický ovčák

Belgický ovčák byl v Belgii původně využíván jako ovčácký a honácký pes. Je náročný na dostatek času a trpělivost při výcviku a výchově.

V Belgii původně využíván jako ovčácký a honácký pes v zemědělských usedlostech. Existují tři variety tohoto plemene – Groenendael (černý, dlouhosrstý), Malinois (žlutý, hustá přiléhavá srst), Tervueren (žlutošedý, dlouhosrstý), které se nesmějí křížit.

V současné době jde o široce využívaného pracovního a sportovního psa.  Je vynikající stopař a hlídač. Zvláště v zemích Beneluxu ho lze spatřit jako policejního či armádního psa.

Chování belgického ovčáka

Je mrštný, temperamentní a rychlý. Je fixovaný na svého pána, kterému dobře slouží, i když výcvik musí být důsledný a trpělivý. Má rád prostředí rodiny, dětem neubližuje.

Lze ho vycvičit i na agility, nicméně více je využíván jako hbitý a věrný pracovní pes.

Belgický ovčák je náročný na dostatek času

Specifika belgického ovčáka

Disponuje samočistící srstí, která obstojí v dešti, sněhu i plískanicích.

Na pána bývá žárlivý a zradu nese těžce.   

Doporučení pro chov belgického ovčáka

Necvičení jedinci jsou poměrně obtížně zvladatelní, proto se doporučuje alespoň základní výcvik pod vedením zkušeného cvičitele.

Jde o psa s fixací na jednoho člověka, proto by si ho měli pořizovat chovatelé, kteří budou ochotni mu věnovat dostatek času a trpělivosti při výcviku a výchově.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat