Menu
Komunita

Tělesný kontakt se psem

Tělesný kontakt je pro psy důležitým dorozumívacím prostředkem. Odpírání tělesného kontaktu s vaším psem je pro něj nepřirozené a může mít dopad na jeho chování.

Psi, kteří žijí ve skupině nebo v párech, se dotýkají velmi často.

Dotyky psů

Psi spí velmi těsně u sebe nebo si navzájem pečlivě a velmi dlouho pečují o srst. Pokud si pejsci vzájemně probírají srst a věnují se dalším očistným aktivitám, zdaleka se nejedná pouze o pomoc při udržování hygieny. Pomocí tělesného kontaktu vznikají mezi psy vazby, které se neustále posilují. Když se psí kamarádi zdraví nebo spolu odpočívají, můžeme být svědky toho, jak se dotýkají čenichy a projevují si náklonnost celou řadou dalších něžností.

Odmítání tělesného kontaktu je pro psa negativní signál

Odmítání tělesného kontaktu je stejně silný, ovšem negativní signál. Pokud pes nedovolí jinému psovi, aby se ho dotkl, neudržuje si od něj pouze prostorový, ale i sociální odstup.

Psí dorozumívání

Obdobným způsobem jako mezi sebou se psi neustále snaží dorozumívat s lidmi a je důležité na tento způsob komunikace přistoupit. Každé přivítání by tedy mělo být spojeno s přátelským pohlazením. Svému psovi můžete dovolit i kontakt vleže, když ho necháte, aby si lehl vedle vás na pohovku, nebo si sednete k němu na zem.

Dotýkejte se svého pejska

Dotyky jsou obzvláště důležité u štěňat a lze je velmi efektivně využít i při výchově. Představují podstatně zdravější způsob odměny než pamlsky. A pes z nich bude mít stejnou, ne-li větší radost.

Péče o psí srst

Bude-li mít štěně odmalička dobré zkušenosti s lidskou rukou, bude mu příjemná i nezbytná péče o srst (kartáčování, česání, stříhání). Péče o srst působí zvláště u plemen s velmi dlouhou nebo vlnitou srstí učiněná muka psovi i jeho pánovi. Začnete-li však psa kartáčovat a hladit včas, když je ještě štěně a má měkkou srst, o niž se dá snadno pečovat, stane se z péče o srst aktivita posilující vaše vzájemné vazby.

Udržování odstupu od psa

Budete-li psovi odpírat tělesný kontakt, bude mu to nepříjemné a bude to považovat za trest. Uvážený tělesný kontakt se může stát efektivním výchovným prostředkem.

Nejdůležitější body:

  • Svému psovi dopřávejte často vzájemný tělesný kontakt – postačí i krátké pohlazení.
  • Naučte ho, že i on se vás smí kdykoliv dotknout, když tak učiní opatrně.
  • Nedostatek tělesného kontaktu mívá negativní následky.
Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat