Menu
Komunita

Stavíme boudu pro psa – zateplení

S příchodem zimy přichází na řadu i potřeba postarat se o psa, kterého chováte na zahradě. V noci psovi nestačí jen kůlnička poslepovaná z palet. Jak správně zateplit psí boudu?

Zateplení psí boudy

U krátkosrstých a hladkosrstých plemen a plemen s nepříliš hustou podsadou je více než vhodné boudu řádně zateplit, pokud možno, ze všech stran. Zateplená bouda je však povinná výbava každého pejskaře, který chce uchránit svého psa před prochladnutím v zimě.

Jakým materiálem zateplovat psí boudu?

Zateplení se většinou dělá polystyrenem, avšak ten musí být pokryt jiným materiálem, nejlépe opět dřevem, dřevotřískou, aby jej pes nezničil. Pro krátkosrstá a hladkosrstá plemena je velmi vhodné využít topných těles (podlahových desek), která jsou za přijatelnou cenu k dostání a jejichž provoz je po finanční stránce takřka zanedbatelný.

Jak udržet teplo v psí boudě

V zimních měsících je také velkou pomocí pro udržení tepla v boudě, přikrytí celého vchodu závěsem - připevněním těžké látky, deky apod. na vrchní část otvoru. Pes tak může snadno procházet dovnitř a ven, přičemž únik tepla je velmi malý.

Když pes spí mimo boudu

Naopak některá psí plemena v zimních měsících s oblibou polehávají mimo boudu. Pro taková plemena je dostačující jednoduchá bouda bez předsíňky a většího zateplení, ale stále je nutné držet se zásady, že každý pes ubytovaný venku musí mít místo, které je stále suché a bez průvanu, a kam se může kdykoliv uchýlit.

Co do psí boudy?

Trochu času se oplatí věnovat ušíti velkého vaku pro pejska. Můžete použít jutu nebo jiný podobný pevný materiál, do kterého slámu či seno vložíte a všechny strany zašijete či zavážete. Tato matrace je pro psa velice pohodlná, praktická, snadno se čistí a mění její obsah, pes ji při každém odchodu z boudy neodnáší na svém kožichu ven, a nedrží se v ní paraziti jako je tomu u opravdových matrací.

Co s hravým psem, který vytahuje všechno ven z boudy

Pokud však váš pes patří k těm, kteří vše, co mají v boudě, vytáhnou ven, nezbývá než zde volně uložit slámu a postupně ji doplňovat. Případně dobře poslouží i silný koberec, ten je však nutné pravidelně čistit (z důvodu výskytu parazitů).

Autor: Do-Khyi
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat