Menu
Komunita

Psí průjem jako následek špatného stravování

Průjem u psa není příjemný a může být příznakem vážnějšího onemocnění. Průjem neboli častější vyprazdňování řidší stolice může být příznakem onemocnění zažívacího traktu.

Jaké mohou být jeho příčiny a co dát psovi na průjem?

Příčiny průjmu v nesprávné výživě

Pokud má váš pes či štěně průjem, mohou být příčinou tyto dietní chyby:

  • jednorázový nadměrný příjem krmiva,
  • náhlé změny krmné dávky (přechod z vařené stravy na granule),
  • pozření nevhodných krmiv (například nadbytek tuku, silně kořeněná jídla, mléko),
  • zkažené krmivo (žluklé tuky nebo hnijící látky).

Průjem a zvracení

Průjmu, jehož původem je nevhodná výživa, obvykle předchází opakované zvracení. Zpočátku mohou zvratky obsahovat v různém stupni natrávené krmivo, později dochází ke zvracení bezbarvé nebo žluté zpěněné tekutiny s příměsí hlenu, někdy i krve. Zvracení se většinou zmírňuje, pokud pes nepije a nepřijímá krmivo.

Průjem se obvykle přidává o něco později. Bývá kašovitý až vodnatý, někdy i krvavý s pronikavým zápachem. Pes obvykle trpí nechutenstvím. Někdy se psi snaží vyčistit si žaludek pojídáním trávy, kterou následně vyvrhují.

V těžších případech se zároveň v různé míře objevuje únava a nezájem o okolí, žíznivost, zápach z tlamy, roztažení břicha plynem, bolest břicha (sténání, odlehčovací postoje, hrbení) a třes.

Jak u psa zastavit zvracení? Zkuste černý čaj

Zvracení u psa může být vyvoláno i příjmem vody, takže je v prvních hodinách vhodné omezit příjem tekutin. Nejsnazší cestou je zaměnit vodu za obyčejný neslazený černý čaj pokojové teploty. Vzhledem k tomu, že obvykle pro psy není zcela atraktivní, přijímají ho jen při pocitu opravdové žízně, tedy v minimálním množství. Látky v něm obsažené zároveň zklidňují sliznice trávicího traktu. Pokud však pejsek čaj několik hodin zcela odmítá, nahradíme ho převařenou vodou z kohoutku nebo stolní neperlivou vodou.

Léčba průjmu u psa – pomůže hladovka

Jak ale u psa zastavit průjem? Pokud je průjem způsobený dietní chybou, ustává obvykle po řádné hladovce a následných dietetických opatřeních. Myslete na to, že hladovka znamená absolutní odepření jakékoliv potravy včetně piškotů či sucharů, přestože je někteří majitelé považují za dietní. Podrážděná sliznice trávicího traktu potřebuje pro svou regeneraci 24 až 48 hodin bez jakéhokoliv kontaktu s tráveninou. Poté můžeme zvířeti začít pomalu podávat dietní stravu.

prujem u psa

Osvědčená strava po hladovce

Po hladovce je vhodná dieta složená z rýže rozvařené ve vodě na šlemovitou kaši, smíchaná s namletým vařeným libovým kuřecím či hovězím masem v poměru 2 : 1. První den tuto směs podáváme po třech lžičkách či lžících (podle velikosti psa) v hodinových intervalech. Pokud se v průběhu podávání nebo do 12 hodin neobnoví trávicí problémy, pokračujeme v krmení dietní stravou v malých dávkách 3–6krát denně. Pokud ani následující den nedojde k návratu onemocnění, můžeme zvíře postupně během několika dní převádět na obvyklé krmení.

Alternativou k doma připravované dietě jsou konzervy či granule, které můžete zakoupit u veterinárního lékaře.

Léčit příčinu či následek?

V některých případech se chovatel nebo ošetřující lékař rozhodne pro takzvanou nespecifickou symptomatickou terapii, tj. léčbu, která je zaměřena na projevy nemoci, nikoliv na její příčinu. Při jejím nasazování je však třeba si uvědomit, že akutní zvracení a průjem jsou ve své podstatě obrannými mechanismy a snaha tlumit je za každou cenu nemusí být pro pacienta prospěšná.

Například léky pro utlumení střevní peristaltiky (pohyb stěny střeva sloužící k posouvání jejího obsahu) nejsou vhodné u těch psů, u kterých je podezření, že jejich trávicí trakt ještě stále obsahuje zbytky krmiva, které problémy vyvolaly.

Při pochybnostech navštivte veterináře

Nasazení hladovky a následné diety majitelem bez návštěvy veterinárního lékaře je na místě pouze tehdy, pokud zvíře nemá zvýšenou teplotu (tj. více než 39 °C v konečníku), stolice ani zvratky neobsahují krev a majitel nemá podezření na pozření cizího tělesa zvířetem.

Průjem způsobený dietní chybou se může bez řádného ošetření rozvinout v závažný stav, kdy je zvíře nutné hospitalizovat, podávat mu výživu do žíly, nasadit antibiotika a podobně. V případě dlouhotrvajícího průjmu u psa či štěněte je tedy více než vhodné navštívit veterinární pracoviště. Zde může být zvíře podrobeno důkladnému vyšetření a na jeho základě může být odhaleno onemocnění vyžadující složitější terapii.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (6) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
MiskaMichaela:
Hezký den! Máme doma dvě borderky (7 let a 5 let) a sháním pro ně nějaké c...
CarolinaKKK:
Ahoj, v jaké cenové relaci se pohybujeme? Na trhu je toho tolik, že nakonec...
Giginkaa:
Taky se přidávám k diskuzi, supr téma. U nás máme nejdelší zkušenost určo s...
Patriik221:
Souhlas s britem, jsme sice u jiné řady - Care, ale jak granulky tak odměny...
MiskaMichaela:
Jasně chápu, to mi nedošlo, každopádně u stravování zrovna peníze nijak zvl...

Mohlo by vás zajímat