Menu
Komunita

Leptospiróza u psa

Leptospiróza u psa je nebezpečná nemoc riziková dokonce i pro člověka. Víte, co ji přenáší a jak se jí vyhnout? Jde proti ní očkovat? Jak se léčí?

Co je to leptospiróza?

Leptospiróza je vážné infekční onemocnění, které má tzv. zoonotický potenciál, což znamená, že je přenosné ze zvířete na člověka.

Leptospiry napadají ledviny a játra psa. Pokud pes nákazu přežije a vyléčí se, vylučují se leptospiry ještě dlouho (měsíce až roky) močí a tyto zvířata tak pro své okolí představují riziko. V přírodě jsou rezervoárem leptospir hlodavci. Pes se tak může nakazit jednoduše tím, že olízne předmět kontaminovaný myší močí.  

Co leptospirózu vyvolává?

Původcem leptospirózy je bakterie jménem leptospira. Leptospir je více typů, proto jsou i vakcíny vyráběny tak, aby účinkovaly na více typů těchto bakterií.

Jak je leptospira nebezpečná?  

Leptospira je nebezpečná nákaza. Z těchto důvodu se psi rutinně každoročně přeočkovávají. Očkování proti leptospiře je součástí multivalentních vakcín. Proto si chovatel, který si nenechává psa očkovat pouze na vzteklinu, může být jistý, že součástí kombinované vakcíny, kterou svému psu nechávat každoročně očkovat, je také leptospiróza.

Nebezpečnost leptospiry tkví především v tom, že jí přenášejí divoká, a tudíž neočkovaná zvířata, že napadá důležité orgány (ledviny a játra), že se dlouho vylučuje z organismu a že je riziková i pro člověka.

Jak se leptospiróza projevuje?

Inkubační doba je u leptospirózy 4 až 12 dní, což znamená, že po průniku bakterie do organismu psa tento klinicky onemocní za 4 až 12 dní. Cílovými orgány jsou ledviny a játra. V nich vyvolá leptospira zánět, který se na psovi projeví horečkou, apatií, nechutenstvím, zvracením, žloutenkou a neochotou k pohybu.   

Leptospira vyvolává akutní selhání ledvin a jater. Zastaví se činnost ledvin a pes přestane močit nebo močí velmi málo. Postižení jater se projeví žloutenkou a sklonem ke krvácivosti (krvavý průjem, krvácení z nosu, krvácení pod kůži, atd.).

Onemocnění může nakonec vést k celkovému selhání organismu a rychlé smrti.

pes leptospiroza

Jak lze leptospirózu u psa diagnostikovat?

Onemocnění lze odhalit jednak z anamnézy (hlodavci v prostředí psa, neočkovaný), klinických příznaků (viz výše) a poté laboratorních testů (biochemické a hematologické vyšetření krve, včetně specifického sérologického vyšetření).

Jak se leptospiróza léčí?

Leptospiróza se léčí antibiotiky, zpravidla na ní zabírá obyčejný penicilín. Nutná je samozřejmě i podpůrná léčba, tj. nitrožilní infuze tekutin k zabránění dehydratace. Chovatel nemocného psa musí dodržovat hygienické zásady, desinfikovat si ruce a prostředí.

Může pes dostat leptospirózu i přesto, že byl očkován?

Ano, může. Jak již bylo řečeno, existuje leptospir více typů (tzv. sérovarů) a ne na všechny je ochrana vakcinací k dispozici. Vakcína také nemusí být 100% účinná, a zvíře může onemocnění skrytě (bezpříznakově) prodělat, přestože je očkováno.   

 

 

 

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat