Menu
Komunita

Kotec pro psa – používat, nebo ne?

Zřejmě nejčastější představa kotce pro psa je ohraničený prostor sloužící pro venkovní ubytování psa. Zpravidla se jedná o psí boudu a několik metrů čtverečních okolo boudy, které jsou ohraničeny.

Potřebuje pes kotec?

Odpůrci kotců tvrdí, že psi drženi v kotcích jsou chudáci, že pes potřebuje volnost na zahradě, případně bydlet s majitelem v domě, a kotec považují téměř za týrání. Opačným extrémem jsou názory některých majitelů věnujících se výcviku, kteří doporučují psa vyndat z kotce pouze na hodinu denně, aby se pes na výcvik více těšil, a podával tak lepší výkon. Jak to tedy je?

Pes ke svému životu úplně nutně kotec nepotřebuje, správně používaný kotec však skýtá mnohé výhody pro psa i pro majitele.

V tomto článku jsou ponechány stranou výjimečné případy, kdy je pes chován v kotci na cvičišti, v hlídaném objektu, v areálu zaměstnaneckých ubytoven či jinak provizorně umístěn. Ústředním tématem je kotec pro psa v zahradě, která je součástí rodinného domu.

Proč zavírat psa do kotce

I psa puštěného volně na zahradě je potřeba občas zavřít, ať již kvůli poštovní doručovatelce nebo návštěvám řemeslníků. V případě psa útěkáře je kotec vhodným způsobem, jak psa zajistit po dobu nepřítomnosti majitele. Pokud si pes navykne, že je po krmení uzavřen na určitý čas do kotce a odpočívá, je pobyt v kotci preventivním opatřením torze žaludku. Kvalitní kotec ocení i majitelé hárajících fen, kteří nechtějí štěňátka po návštěvě nezvaného nápadníka.

Kotec ocení pes chovaný venku celoročně i pes žijící v bytě. Pro psa venkovního je zavření do kotce výhodné z důvodu, že se vyhne změnám teplot zejména v zimním období. A pro psa zvyklého bydlet uvnitř domu je chvilkový pobyt v kotci možností účastnit se dění na zahradě nebo za plotem alespoň jako pozorovatel a ukrátit si tak případnou nudu při čekání na vypuštění.

Aby však kotec plnil svoji funkci, musí být nejen správně používán, ale také dobře umístěn,  kvalitně postaven a patřičně vybaven.

Zavírat psa do kotce – ano nebo ne?

Tuto otázku si musíte vyřešit sami. Někdo dává přednost tomu mít psa v domě, jiný považuje za lepší chov psa venku. Nelze jednoznačně říci, co je správně.

Důležité je zvolit pro daný způsob chovu vhodné plemeno. Naháč, čivava nebo brazilská fila asi v zimě v kotci příliš šťastní nebudou. Pokud ale životní podmínky odpovídají tělesným potřebám daného plemene, může pes prožít šťastný život doma i v  kotci.

Není pravda, že velký pes potřebuje zahradu a do bytu je vhodný jen malý pes. Záleží na temperamentu psa a přizpůsobivosti majitele. Pes jakožto tvor společenský nejvíce ocení, když se mu jeho člověk věnuje, poskytuje mu zábavu a tráví s ním čas. Pokud je pes často sám, lze mu pořídit kamaráda. Pes dokáže být šťastný všude, pokud cítí, že je milován a brán jako součást rodiny.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat