Menu
Komunita

Kotec pro psa – jak postavit a vybavit

Kotec pro psa je prostor, kde pes trvale bydlí nebo je dočasně uzavřen. Při pořízení kotce je každopádně třeba hledět nejen na cenu, ale hlavne na bezpečnost.

Jak získat kotec

Nejpohodlnějším řešením je koupit si kotec od výrobce. Některé firmy kotec dovezou až na místo, smontují a připraví k užívání, případně na místě provedou dohodnuté úpravy. Výhodou  je nenáročnost, rychlost a rady odborníků, nevýhodou vyšší cena. Snížit pořizovací cenu je možné zajištěním vlastního odvozu nebo montáží svépomocí.

Pokud chcete ušetřit, ale netroufáte si na výrobu celého kotce, přijatelnou variantou je poohlédnout se po kotci v bazaru na internetu, rozhodit sítě po známých, pročítat inzeráty, objevit vyřazený kotec v horším stavu a doma jej opravit. Tento způsob je náročnější na technické vybavení, čas a zručnost, ale umožňuje snížit pořizovací cenu mnohdy o velmi výraznou částku.

Při stavbě kotce svépomocí nezapomínejte na bezpečnost

Zručný kutil se pustí do výroby kotce sám. Nemá-li s kotcem zkušenosti, může zapátrat na internetu, pročíst diskuze, hledat návody a inspiraci. Výhodou doma dělaného kotce je možnost zcela ho uzpůsobit pro konkrétního psa a do konkrétních podmínek. Rovněž finanční úspora může být značná, pokud se podaří použít na stavbu materiál z domácích zdrojů.

Při stavbě kotce svépomocí však musí být vždy na prvním místě bezpečnost. Snahou po nadměrných úsporách, a z toho plynoucí volbou nevhodného materiálu, může snadno dojít k ohrožení zvířete. Bezpečné místo se tak pro psa může stát smrtící pastí. Proto je třeba vždy hledět na kvalitu, odolnost a bezpečnost pořizovaného kotce.

kotec pro psa

Jaké má být vybavení kotce

Základním vybavením kotce je psí bouda. Její kvalita se odvíjí od délky pobytu psa v kotci. Pokud pes žije v domě nebo je volně na zahradě a do kotce je zavírán pouze při vyjímečných událostech, postačí mu bouda méně kvalitní, případně jen přístřešek.

U psů trávících v kotci více času je na místě pořídit boudu kvalitní, zateplenou a správných rozměrů. Bouda by měla být dostatečně velká, aby se v ní pes natáhl, postavil a otočil, ale nesmí být moc velká, to aby si ji v zimě dokázal zahřát. Příjemným bonusem pro psa je bouda s rovnou střechou, která poslouží jako pozorovatelna.

Boudu si zručný kutil dokáže vyrobit sám, nebo ji lze zakoupit na míru pro konkrétní plemeno. Výrobců psích bud je v současné době na trhu dostatek, samozřejmostí už začíná být možnost nákupu přes internet a doprava pomocí zásilkové služby až do kotce. Pořídit kvalitní boudu za přijatelnou cenu dnes může každý, kdo se rozhodne opatřit si psa.

Ostatní vybavení kotce jako je zastřešení, zpevněná podlaha, výběh, vyhřívání boudy, případně další vymoženosti, již plně závisí na nápadech a finančních možnostech majitele.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat