Menu
Komunita

Kastrace psů a fen

Víte, proč se provádí kastrace psů? Existují chirurgická a chemická kastrace, zjistěte, jaké mají výhody a nevýhody. Je kastrace pro psa náročný zákrok?

Kastrace feny

Máme-li fenku jen pro radost, pak je kastrace to nejlepší, co pro ni můžete udělat. Snížíte tak totiž pravděpodobnost výskytu některých onemocnění. Nejlepší je nechat fenku kastrovat hned po prvním hárání.

Štěňata alespoň jedenkrát za život? Mýtus nebo pravda?

Často slyšíme (a dříve se skutečně tradovalo), že fena musí mít alespoň jednou za život štěňata. Výzkumy prováděné ve Spojených státech na velkých skupinách fen ukázaly, že mezi tím, zda feny nerodily vůbec, jedenkrát či vícekrát, není příliš velký rozdíl. Na výskyt cyst a nádorů vaječníků a dělohy, zánětů dělohy a nádorů mléčné žlázy neměl tento fakt významný vliv. Jen u fen, které rodily vícekrát, byl v porovnání s těmi, které rodily jen jednou, nižší výskyt hormonálně podmíněné cukrovky.

Kastrace jako prevence onemocnění

Všechny tyto skupiny ovšem výrazně zastínila skupina fen kastrovaných. Kastrace feny neboli ovariohysterektomie je chirurgické odstranění dělohy a vaječníků. Ukázalo se, že pokud se odebere vše, tj. děloha i vaječníky, nehrozí těmto fenám žádné další onemocnění výše uvedených orgánů. Taktéž výskyt hormonálně podmíněné cukrovky je téměř nulový. Čím dříve se operace provede, tím větší je ochranný efekt proti nádorům mléčné žlázy.

Z výsledků těchto výzkumů vyplývá, že fena opravdu nemusí mít ani jednou za život štěňata, takže pokud s fenkou nepočítáme do chovu, je dobré nechat ji vykastrovat.

Kdy fenu kastrovat?

Z hlediska dokončení tělesného vývoje je vhodné kastrovat fenu až po dosažení pohlavní a fyzické zralosti, tj. po odeznění prvního hárání. Pokud se zákrok provádí mezi prvním až druhým háráním, je ochranný vliv až 90 %. To znamená, že riziko výskytu zhoubného nádoru v mléčné žláze je o 90 % nižší než u nekastrovaných fen. S každým dalším háráním se pak tento ochranný vliv snižuje, až po čtvrtém hárání už zůstává stejný, zhruba 30 %. Proto každému, kdo si koupí psí dámu, doporučujeme, aby se rozhodl, zda bude chovatelem, nebo zda usnadní a ulehčí život sobě i svému psovi a nechá svou fenku vykastrovat.

Výhody kastrace feny

Takto ošetřená fena nehárá, netrpí na falešné březosti a nemusíte mít strach, že dojde k nežádoucímu nakrytí. Také nebudete muset řešit problém, jak nechtěnou graviditu přerušit, nebo co s neplánovanými štěňaty.

kastrace feny kastrace fenky

Chovné feny a kastrace

Pokud jste chovatelem psů a vaše fenka je přímo určena k tomu, aby rodila budoucí šampióny, nebo pokud pouze chcete vyzkoušet, jaké to je odchovat štěňátka, pak to samozřejmě vylučuje možnost kastrace fenky v raném období mezi prvním až druhým háráním. V takovém případě však doporučujeme provést kastraci ve chvíli, kdy se rozhodnete s chovem skončit, ať je to kdykoliv.

U rodokmenových a registrovaných fen je plemennou knihou nařízeno ukončení chovu v 8. respektive 9. roce, podle zařazení fenky do chovné třídy. V 9–10 letech je většina psů ještě v dobré kondici a je takovéhoto chirurgického výkonu schopna. U starších fen je zákrok rizikovější. Více jak polovina fen má ve vyšším věku zdravotní potíže s dělohou či vaječníky, proto doporučujeme, abyste touto včas provedenou operací dopřáli své psí dámě klidné a bezpečnější stáří.

Kastrace psa

Orchiektomie, tedy kastrace psů – samců – je chirurgické odstranění varlat. Provádí se většinou kvůli zklidnění nadměrného pohlavního pudu. Pokud bydlí pes v paneláku, kde v jednom domě žije více fen, tak v období, kdy hárají, je psí kluk vystaven psychickému utrpení. Někteří psi to snáší opravdu špatně – nejedí, likvidují doma koberce a nábytek a venku se nenechají přivolat a utíkají. Kastrace nenaučí psa poslouchat, ale odstraní tento rušivý vliv.

Další indikací je léčba a prevence onemocnění prostaty. Jedná se o velmi častý problém, který postihuje psy většinou ve starším věku. U kastrovaných psů je výskyt prostatických cyst a hyperplasií téměř nulový.

Cena kastrace psů a fen

Ceny kastrace fen se v dnešní době pohybují v rozmezí od cca 2 000 Kč do 6 000 Kč. Kastrace samců bývá levnější řádově o stovky korun. Cena je dále závislá na velikosti a váze psa a samozřejmě na konkrétním veterinárním centru či klinice, kterou navštívíte.

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat