Menu
Komunita

Jak se připravit na štěně

Ještě než štěňátko přivezete domů, musíte pro něj připravit několik věcí, aby se cítilo v novém prostředí dobře a pěkně se zabydlelo.

Důležité je se důkladně připravit na příchod nového člena domácnosti a zajistit mu co největší komfort po stresující cestě a odloučení od matky.

Pelíšek pro pejska

Aby se štěně cítilo v novém domově bezpečně, potřebuje svůj vlastní pelíšek, kde bude moci v klidu a nerušeně odpočívat.

Pelíšek v bytě umístěte na teplém místě bez průvanu pokud možno tak, aby štěně mohlo sledovat dění v bytě. Pokud nechcete, aby se štěňátko pohybovalo po vašem bytě samo, je vhodné ho od prvního dne navykat na jeho místo, kde bude odpočívat, a kde najde bezpečí.

Psí klec nebo ohrádka

Pro bezpečnost pejska je klec nebo ohrádka, která je uzavíratelná, a pro vašeho průzkumníka a likvidátora i velmi bezpečná. Na tu je ovšem nutné ho postupně zvykat. Velikost klece by měla být taková, aby v něm mělo štěňátko dostatek místa na pohyb, ale na druhé straně by klec neměla být tak velká, aby jedna část nesloužila jako místo pro odpočinek a hru, druhá jako záchodek.

Na rozdíl od klece má být ohrádka větší, kde jedna část slouží jako pelíšek, druhá jako místo pro vykonání potřeby. Ohrádku doporučujeme jen pro mladší štěňata, klec je vhodná jak pro štěňátka, tak pro adolescenty a dospělé psy.

Misky na krmení a vodu pro psa

Štěněti připravte zvlášť misku na krmení a zvlášť misku na vodu. Umístěte je tak, aby k čisté pitné vodě mělo štěně volný přístup po celých 24 hodin.

Psí obojek pro štěně a vodítko

Štěně by si mělo brzy po odstavení začít zvykat na lehký obojek, který musí mít přiměřenou velikost, aby štěně neškrtil, ale ani sám nesklouzl. Štěně rychle roste, proto obojek často kontrolujte, aby nebyl příliš těsný. Na obojek a vodítko můžete štěně navykat i doma. Mezi obojky, stejně jako mezi vodítky, existuje dostatečný výběr.

Hračky pro psa

Připravte štěněti vhodné hračky a naučte je si s nimi hrát. Nebude pak možná kousat do zařízení bytu a vašich bot. Neplatí to však pro období puberty.

Krmení štěněte

Předem mějte připraveno krmivo, kterým chcete štěně krmit. Pokud si od chovatele přivezete několikadenní dávku krmiva, na které bylo štěně zvyklé, začněte po dvou dnech nahrazovat část původního krmiva novým, aby si štěně pomalu zvykalo na novou stravu.

Česání pejska

Štěně byste měli od počátku navykat na péči o srst. Vyberte takové pomůcky, které budou vyhovovat srsti vašeho psa. V chovatelských potřebách vám rádi poradí.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (2) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.
Patricie Skleňáková:
Jaké konzervy a granule jsou vhodné pro štěňátka? co si mám domů nakoupit?
Michal Otruba:
Velice dobré jsou granule a konzervy Brit, náš pes je úplně miluje, takže t...

Mohlo by vás zajímat