Menu
Komunita

Jak na správné venčení psa

Většina z majitelů psů alespoň dvakrát denně zavěsí svého mazlíčka na vodítko a vyjde s ním na procházku po okolí. Víte na co při venčení nezapomenout a jak z toho udělat zábavu?

Důvody venčení jsou také zdravotní. Zadržování moči psovi rozhodně neprospívá. I když zvíře zdánlivě vydrží, aniž by domácnost neznečistilo, jeho ledviny velmi trpí. Následky dlouhodobé toxikace organismu mohou být nevyléčitelné, až smrtelné.

Pravidelný pohyb po venku, tedy venčení, je zárukou udržení dobré fyzické i psychické kondice vás i vašeho pejska

Pohybem ku zdraví psa i jeho majitele

Přiměřený pobyt na čerstvém vzduchu v jakémkoliv počasí jen zvýší odolnost organismu a posiluje imunitu. Bezesporu tedy venčení čtyřnohým kamarádům pomáha k pevnému zdraví, celkové spokojenosti. Pro nás lidi platí obecně to samé. Ať už je venku jakkoliv, a necítíme se nejlépe, i přes nevalnou náladu – pokud máme po boku svého psa, je nutností dělat mu společnost. A to ocení to celé naše tělo.

Nenudí se pejsek?

Chovat psa v bytě nebo v uzavřeném kotci venku, znamená také zodpovědnost za každodenní aktivitu psa. I jen samotná klidná vycházka je volný pohyb plný podnětů a to je pro společenské zvíře nezbytné. Mnozí skutečně chodí se psem jen na vodítku, sem tam se pozastaví, aby si pes začichal, označil a vyprázdnil se a navracejí psa opět domů do pelíšku. Je mnoho lidí, kteří svému psovi dopřávají pouze tento druh stereotypního pohybu. I kdyby to byly hodiny, kilometry, je to pro psa nuda.

Udělejte z venčení volnočasovou aktivitu, ne jen další povinnost

Venčení psa má být víc než jen úmorná povinnost chodit se psem ven. Nabízí se nám tolik možností zábavy, mnoho příležitostí k nevšedním situacím, otevírají se možnosti pro nová přátelství, budujeme si vůdčí roli ve smečce, zvyšujeme svou autoritu. Využijte venčení k intenzivní akci, výcviku, výchově, socializaci, tréninku triků. Je krása pohledět na psa, který si pánečka hlídá a povely plní rychle a s radostí, toho jen drilem a nudnou šedí nedocílíme. Začněte tedy hned dnes!

venceni psa jak a kdy vencit

Na co při venčení psa nezapomenout?

  • Najít si volný čas - ideálně předem rozvrhněte pravidelné intervaly vašich procházek. Určete si vycházku ráno, než odejdete do školy nebo práce, odpoledne když se vracíte z vašich aktivit, po návratu z práce, než jdete spát – je to jen na vás.

  • Známku - psovi nasaďte obojek s psí známkou, na které bude na vás kontakt a očipovanému psovi - pokud jste tak ještě neučinili, samotný čip zaregistrujte do národní databáze. Může se stát cokoliv nepředvídaného a při ztrátě psa tím uspíšíte při jeho nalezení identifikaci a šťastný návrat k vám domů. Snažte se nechat starosti, bolesti a špatné nálady za vámi, se psem vždy radostně!

  • Věci s sebou - vyjma vodítka, bychom neměli zapomínat na pamlsky a hračku a hlavně sáčky na psí výkaly. Stačí i pár piškotů v kapse a kousek provazu na přetahování.

Autor: redakce
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat