Menu
Komunita

Jak funguje elektrický výcvikový obojek

Elektrický obojek je pomůcka pro výcvik a odstraňování nežádoucího chování. Jeho užívání však přináší i značná rizika pro psa i jeho okolí.

Zjednodušeně řečeno elektrický obojek pro psa jsou elektrody upevněné pomocí obojku na krku psa tak, aby se dotýkaly kůže. Elektrody jsou ovládány krabičkou, kterou má u sebe psovod. Stisknutím příslušného tlačítka rozhoduje o vyslání elektrického impulsu. V případě chlupatých psů je někdy potřeba místo dotyku elektrody s kůží vyholit, protože jinak pes přes srst elektrický impuls nevnímá.

Na moderních výcvikových obojcích je možné nastavit několik stupňů síly elektrického impulzu, od lehkého zabrnění až po důrazný šleh. Kvalitnější výcvikové obojky jsou vybaveny ještě zvukovým signálem a vibrováním. Tyto funkce může psovod volitelně vypínat podle metodiky, kterou s elektrickým obojkem pracuje.

Kdy je vhodné použít elektrický obojek?

Zarytí odpůrci pronesou, že nikdy. Odpověď však není až tak jednoznačná.

Někteří majitelé hluchých psů si nemůžou vynachválit možnosti, které jim elektrický obojek poskytuje při přivolávání. Mohou svého čtyřnohého přítele vypustit beze strachu, že se začuchá a zmizí. Při přivolávání nemusejí zuřivě máchat rukama a jinak se snažit upoutat psí pozornost, stačí jim naučit psa, že jemné zavibrování na krku znamená pokyn pro příchod.  

Rovněž zvuková funkce je některými psovody používána jako píšťalka na dálku. Pes s elektrickým obojkem na krku uslyší zvukový signál, a pokud je na tento signál správně vycvičen, vydá se na zpáteční cestu k majiteli.

 

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat