Menu
Komunita

Hlídací psi pro práci se stádem – pastvecký a ovčácký pes

Hlídací pes provází člověka již od dávných dob. Dodnes jsou psi využívání k práci při ochraně stád. Podle toho také rozlišujeme pastevecká a ovčácká plemena psů.

Pro hlídání stád byla vyšlechtěna  plemena mající dvě hlavní funkce:

Pasení stáda psem

Psi určení k pasení mají za úkol hlídat pasoucí se stádo, aby se zdržovalo ve vymezeném prostoru. Při přesunu stáda pomáhají udržovat zvířata pohromadě, přizpůsobují rychlost stáda, nahánějí opozdilce či případné tuláky. Tato plemena se nazývají ovčácká a vyznačují se velkou ochotou ke spolupráci s člověkem.

Ochrana stáda psem

Psi určení k hlídání stád se nazývají pastevečtí. Jejich hlavním úkolem je ochrana stáda proti vlkům a toulavým psům, vůči člověku by neměli projevovat agresivitu. Jedná se o velké jedince přizpůsobené životu venku, často v drsných podmínkách. Tito psi pracují samostatně, jsou schopni vyhodnocovat nebezpečí. Patří mezi přírodní, méně vyšlechtěná plemena.

Není vhodné s nimi pracovat silou, což ostatně není správné u žádného plemene, protože často nejsou násilí od člověka ochotni snášet. Majitel by měl být dostatečně sebevědomá, vyrovnaná a přirozeně vůdčí osobnost. V opačném případě může mít pastevecký pes sklony převzít vedení, při špatném zacházení  může dojít i k napadení člověka s tragickými následky.

pastevecky pes

Výcvik pasteveckého psa

Výcvik pasteveckého psa je obtížný, ale není nemožný. Tito psi mají schopnost hlídat stádo  geneticky danou, není potřeba je to nijak zvlášť učit. Jsou vyšlechtění pro samostatné rozhodování a jejich potřeba spolupráce s člověkem není příliš vysoká.

Pokud si však majitel dokáže získat respekt a důvěru svého psa, lze s ním při správné motivaci zvládnout i běžný výcvik.  Naučit pasteveckého psa jednotlivé cviky není obtížné, největším kamenem úrazu bývá vysvětlit mu, proč by měl cviky na povel vykonávat.

Pastevecký pes je především partner a spolurozhoduje o vhodnosti požadovaného chování. Důvod v podobě nalezení správné motivace již je úkolem majitele.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat