Menu
Komunita

Hlídací pes – podle čeho vybrat

Hlídací pes provází člověka již od dávných dob. Výběr vhodného plemene či křížence je potřeba přizpůsobit podmínkám, ve kterých bude žít. A cílům, které od něj očekáváme.

Jak vybrat hlídacího psa

Klíčový předpokladem pro správnou volbu hlídacího psa je uvědomit si , zda bude po psovi požadována samostatná práce, anebo úzká spolupráce s člověkem. Je potřeba rovněž vzít v úvahu prostředí, kde se bude pes pohybovat. Neméně důležitým hlediskem je povaha majitele. Každé plemeno má určité vlastnosti, pro které bylo šlechtěno, a s těmi je potřeba počítat. Pečlivý výběr hlídacího psa není zárukou, ale velkým krokem ke spokojenému soužití.

Co bude pes hlídat?

Asi nejrozšířenější představou hlídacího psa je pes na zahradě rodinného domku štěkající na vše okolo, případně mohutný, krvelačně se tvářící pes pobíhající v areálu autobazaru, vrakoviště, či staveniště. V současné době však nachází hlídací pes mnohem širší uplatnění.

Hlídání majetku

Nejčastěji hlídaným majetkem jsou rodinné domy nebo komerční objekty. Prvořadým úkolem hlídacího psa je v tomto případě odradit zloděje od vstupu na hlídaný pozemek.  Používají se psi velcí, statní, mohutně štěkající, budící respekt. Správně zvolený pes již pouhou přítomností přesvědčí nevítaného hosta, aby se zamyslel nad hloupostí svého počínání.

Pokud přesto zloděj do střeženého objektu vstoupí, případné následky se již řeší podle platných zákonů, které bohužel nejsou vždy na straně vlastníka. Při použití hlídacího psa je tedy třeba nejen vhodně volit psa, ale dobře prostudovat a dodržovat zákony, aby z postiženého nebyl nakonec pachatel.

Hlídací pes pro rodinné domy

Při hlídání rodinných domků je typickým obrázkem německý ovčák pobíhající kolem plotu. Nepodceňujme však menší plemena. I odhodlaná čivava či hlučný německý špic hlásící každého kolemjdoucího dodají pocit bezpečí.

Menší psíci jsou výhodnou volbou pro osamělé seniory, kteří si již nemohou z finančních ani zdravotních důvodů dovolit velkého ostrého psa. V případě nezvané návštěvy je malá chlupatá siréna, ostře štěkající o půlnoci, schopna zavolat pomoc v podobě probuzených sousedů či rovnou městské policie.

Hlídání předmětu

Pes se dá využít i na hlídání tašky nebo kočárku s dítětem. V tomto případě se jedná o schopnost získanou výcvikem. Pes je odložen u hlídané věci a bedlivě ji pozoruje. Měl by být schopen vyhodnotit, kdy lidé pouze procházejí, v tom případě si lidí nevšímá. V momentě, kdy člověk projeví o věc zájem, je správně vycvičený pes schopen zareagovat s přiměřenou razancí. Podle současných zákonů se však majitel psa opět může dostat do problémů v případě zranění nenechavé osoby.

Hlídání na povel psovoda

Pes sleduje pozorně okolí, vyhodnocuje situaci, ale je stále pod vlivem psovoda. Čeká na jeho pokyn, v případě obranné reakce je psovod schopen svého psa povelem zastavit či usměrnit. Tento způsob hlídání je využíván při ostraze objektů či veřejných prostranství, kde pes není vypuštěn samostatně střežit, ale doprovází svého psovoda na bezpečnostních obchůzkách.

Nežádoucí hlídání psovoda či jiných osob

Při této situaci pes hlídá proti vůli psovoda nebo ostatních členů rodiny. Pes samostatně vyhodnocuje případná nebezpečí a přijímá opatření. Nežádoucí chování svědčí o narušeném vztahu mezi psem a psovodem a vyžaduje zásah odborníka na problémové chování.

Malý pes vyrážející na kolemjdoucí lidi a zahánějící je zuřivým štěkotem může působit vtipně. U stejně se chovajícího německého ovčáka již většinu lidí humor přejde. Ať je pes malý nebo velký, odstranění problému přispěje k spokojenějšímu životu jeho i páníčka.

Hlídání zdrojů může být problém

Pes, který je označen za tzv. zdrojaře, má potřebu bránit si to, co je pro něj důležité. Brání si hračky, kosti, krmení, dokonce i vodu nebo svého majitele. Příkladem hlídání majitele je agrese na jiné psy, které by si chtěl majitel pohladit. Někteří psi si brání zdroje jen před jinými psy, jiní i před majitelem. Při řešení tohoto nežádoucího chování je třeba správně stanovit příčinu agrese a až podle příčiny volit nápravný postup.

Psi jako hlídací přátelé

V širším smyslu se mezi hlídací psy dají zahrnout i psí pomocníci. Jejich hlavním úkolem je hlídat člověka před jeho vnitřními problémy. Pes dokáže přesně rozpoznat náladu člověka. Vycítí, že ho něco trápí ještě dříve, než na to člověk přijde sám.

Pokud se jedná o sehraný tým, dokáže pes majitele potěšit podle potřeby. Nakažlivé veselí nebo věrně položená hlava v klíně dokážou spolehlivě zahnat splín a chmury. I v nemoci je pes věrným strážcem, dokáže např. předpovědět epileptický záchvat a včas upozornit majitele nebo okolí, a zabránit tak úrazu.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat