Menu
Komunita

Elektrický obojek pro psa – jak vybrat

Elektrický obojek se v posledních letech velmi rozšířil zejména ve sportovní kynologii a při nápravě problémového chování. Je však opravdu účinný a bezpečný? Jaká jsou rizika s jeho užíváním spojená?

Co je elektrický obojek?

Elektrický obojek je zařízení umístěné na krku psa, k jehož funkčnosti je potřeba elektrický proud. Jako zdroj napájení lze použít vyměnitelné baterie nebo dobíjecí akumulátor. Podle účelu použití rozdělujeme elektrické obojky do několika skupin.

Druhy elektrických obojků podle účelu

  1. Výcvik a náprava problémového chování

  2. Určení polohy psa. Tyto obojky jsou vybaveny GPS navigací. Využívají se v lovecké kynologii, kdy pes pracuje ve velké vzdálenosti od psovoda. Uplatní se také v záchranářském výcviku. Přesný záznam pohybu psa a následné srovnání trasy s mapovými podklady umožňuje zjištění, zda byla propátrána celá oblast.

  3. Svítící obojky, jejichž účelem je osvětlení psa za tmy či snížené viditelnosti

Volba elektrického obojku podle technických vlastností

Elektrické obojky mají různý dosah v závislosti na terénních podmínkách.

Důležitým parametrem je odolnost vůči působení vody. Mnoho obojků vydrží déšť, ale pro potápění příliš vhodné nejsou. Pokud má pes sklony vrhat se neřízeně do rybníků, louží či močálů, běžný svítící obojek mu vydrží jen několik zanoření.

Někteří psíci zase rádi obojky ztrácejí, případně, pokud se sejde více jedinců, si obojky vzájemně překusují či strhávají. Majitel by měl tedy volit obojek s přihlédnutím k vlastnostem psa, aby radost z nákupu nebyla brzy vystřídána rozčarováním ze ztráty elektrického obojku či jeho nefunkčnosti.

Elektrický výcvikový obojek - týrání psa nebo moderní výcviková pomůcka?

Využití elektrických obojků pro výcvik je téma vzbuzující vášnivé debaty odpůrců i příznivců. Odpůrci zpravidla argumentují, že pouštění elektrického proudu do zvířat je týrání, příznivci si pochvalují, že lehký korekční impuls je rozhodně méně bolestivý, než využití obojku ostnatého či škrtícího. Jako u všech pomůcek nejvíce záleží, kdo dostane elektrický obojek do ruky a za jakým účelem ho používá.

Autor: Jana Jarešová
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat