Menu
Komunita

Čipování psů – k čemu slouží a jak se dělá

K čemu slouží čipování psů a jak se provádí? Je čipování škodlivé? Jaký má čipování praktický význam? Vydrží čip funkční celý život psa? Je čipování povinné?

Co to je čipování?

Čipováním se označuje vpravení čipu pod kůži zvířete. Čip se pod kůži vbodne ostrou dutou jehlou, ve které je umístěn čip velikosti a tvaru rýžového zrna (podélný váleček). Jakmile se kůže probodne, čip se pod kůži vytlačí aplikátorem, na který se jehla před aplikací nasadí.

Kam se čip zavádí?

U psů se čip nejčastěji zavádí na levou stranu krku nebo nad levou lopatku. Jednotné místo slouží k tomu, aby čip každý snadno a rychle našel.

Jak se zjistí, že pes má pod kůží čip?

K vyhledávání čipu slouží tzv. čtečky čipů. Jde o ruční elektronické zařízení napájené baterií, které do vzdálenosti několika centimetrů dokáže čip přes kůži „přečíst“ a číslo zobrazit na displeji čtečky.

Jaký má čipování praktický význam?   

Samotné zavedení čipu pod kůži psa je pouze prvním krokem. Aby mělo čipování smysl, musí se číslo čipu, popis psa a údaje o jeho majiteli zavést do databáze. V současné době je takovýchto databází u nás více a jsou spravovány různými subjekty. Neexistuje tedy žádná „národní“ či „jednotná“ databáze. Je proto doporučitelné nechat psa zaregistrovat do více databází, čímž se zvýší pravděpodobnost, že v případě jeho nálezu bude pes dohledán v některé z nich. U většiny databází se lze registrovat on-line za poplatek.  

cipy pro psy cipovani psa

Je čipování povinné?   

V některých městech (např. v Praze či v Ostravě) je čipování psů povinné. O (ne)povinnosti tohoto zákroku rozhodují místní samosprávy. Probíhá také politická diskuse nad zavedení povinného čipování plošně v celé ČR.

Kolik stojí čipování?

Ceny se pohybují okolo 500 Kč. Jde o jednorázový úkon, který již většinou není potřeba po celou dobu života psa opakovat.

Vydrží čip funkční po celý život psa?

U naprosté většiny čipů ano. Objevily však i čipy, které po několika letech přestaly být funkční a nešly identifikovat čtečkou čipů. V těchto případech bylo nutné psy přečipovat.

Je čipování nebezpečné, nemůže se psovi něco stát?

Čip je inertní tělísko, které pod kůží nijak nevadí a nedráždí. Je-li čip zaveden správně (tedy podkožně) a sterilně, není riziko pro psa žádné. Čipy mohou psům aplikovat pouze veterinární lékaři.

Někdy se stane, že čip v podkoží cestuje (přesune se například z oblasti hřbetu k hrudní kosti), nicméně tento jev nemá žádné zdravotní komplikace.  

Autor: MVDr. Martin Grym
Vstoupit do diskuze (0) V diskusi se můžete mimo jiné poradit s našimi specialisty.

Mohlo by vás zajímat